Sari la conținut

[Jocurile Olimpice] Flacăra olimpică pentru Jocurile de la Paris va fi aprinsă marţi la Olympia, în prezenţa preşedintelui CIO


Yumii

Postări Recomandate

6767670.jpg

Flacăra olimpică va fi aprinsă marţi la vechiul sit Olympia, în Grecia, în prezenţa preşedintelui CIO, Thomas Bach, cu aproape 100 de zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară, ediţia 2024, înaintea unei vaste călătorii care o va duce de la Acropole la Paris, trecând în special prin Polinezia Franceză, informează AFP.

După două ediţii perturbate de restricţiile legate de pandemia de Covid-19, în 2020 şi 2021, pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo (vară) şi Beijing (iarnă), tradiţionala ceremonie din leagănul olimpismului îşi va recăpăta toate culorile, la eveniment fiind aşteptaţi numeroşi oficiali.

În sanctuarul din Olympia, în faţa ruinelor vechi de 2.600 de ani ale templului Herei, "marea preoteasă", îmbrăcată într-o rochie asemănătoare cu cele din antichitate, trebuie să procedeze în mijlocul zilei la aprinderea flăcării olimpice în faţa a aproximativ 600 de invitaţi, inclusiv conducătorul mişcării olimpice.
Acest ritual într-un astfel de loc se face "cu multă umilinţă" a explicat Nikos Aliagas, animatorul de televiziune şi radio franco-grec care va îndeplini rolul de gazdă, cu exact 101 zile înaintea ceremoniei de deschidere a JO 2024, organizate în perioada 26 iulie-11 august.

Sistemul de aprindere a flăcării implică utilizarea soarelui şi a unei oglinzi cilindrice parabolice, proces deja cunoscut grecilor antici: razele soarelui care se reflectă în recipient degajează o căldură intensă care permite obţinerea unei flăcări.

Flacăra va începe ulterior o călătorie de 5.000 km prin Grecia, timp de 11 zile, de la insula Corfu din Marea Ionică până la insula Santorini din Ciclade, cu faimosul său decor de carte poştală, via Kastellorizo, în sud-estul ţării. De asemenea, flacăra va urca pe stânca Acropole pentru a petrece o noapte lângă Partenonul care domina capitala Greciei.
Apoi flacăra va fi transmisă organizatorilor francezi pe 26 aprilie, pe stadionul Panathenaic din Atena, locul în care s-au disputat primele Jocuri Olimpice din epoca modernă, în 1896.

Simbolul Jocurilor Olimpice va străbate apoi toată Franţa, trecând prin Antile şi Polinezia Franceză, pentru a ajunge la Paris în ziua ceremoniei de deschidere, 26 iulie.

                                                     

Sursa: click aici

  • Like 1
  • Ador 2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate