Sari la conținut

[Importanta somnului] Lucruri esentiale despre ritmul circadian si somnul sanatos


InferNal

Postări Recomandate

Ce este ritmul circadian si in ce masura ne influenteaza somnul ?

@Ritmul circadian, sau asa cum mai este numit, ritmul nictemeral, este ciclul de procese biologice prin care trec toate fiintele vii pe parcursul unui interval ce corespunde cu durata unei zile intregi. Ritmul circadian se traduce in doua cicluri, cel de veghe si cel de somn, iar din punct de vedere biologic, aceste doua cicluri sunt strans legate de schimbarile ce au loc in natura: trecerea de la noapte la zi si trecerea de la caldura la frig. Altfel spus, ritmul circadian actioneaza ca un ceas biologic care ne dicteaza, in functie de momentul zilei, daca ar trebui sa dormim, sa fim activi, sa mancam sau sa consumam mai multa energie.

Datorita stilului de viata al oamenilor inca din timpuri stravechi, impartirea intre orele de somn si cele de activitate se face destul de simplu pe baza rasaritului si apusului – organismul nostru este „programat” sa se trezeasca dimineata plin de energie si sa incheie ziua atunci cand se intuneca.

Interesant este, de exemplu, si faptul ca in intervalul aproximativ 9 seara – 2 dimineata au loc cele mai intense procese de refacere a rezervelor de energie, intarire a sistemului imunitar, crestere si regenerare celulara. Un fel de program intens de reparare a tuturor lucrurilor ce nu functioneaza corect in corpul nostru. Este principalul motiv pentru care toti specialistii ne recomanda sa mergem la culcare cat mai devreme, pentru a „prinde” cat mai multe ore de somn inainte de 12 noaptea. Cu cat dormim mai mult in intervalul 9 seara – 2 dimineata, cu atat beneficiem mai mult de procesele benefice ce au loc in organism.

Sa intelegem ciclurile de somn:
 

In timp ce dormim, trecem de obicei prin trei faze de somn: stadiile 1, 2, 3 la care se adauga si somnul REM, caracterizat prin miscarea rapida a ochilor. Primele trei etape se mai numesc si somnul de tip non-REM (NREM).

Trecerea progresiva prin aceste etape de somn, de la stadiul 1 si pana la somnul REM formeaza un ciclu de somn, dupa care ciclul se reia. Un ciclu complet de somn la adulti dureaza intre 90 si 110 minute.

Literatura de specialitate arata ca petrecem aproximativ 20% in timpul somnului REM sugarii mici, in schimb, petrec aproape jumatate din orele de somn in timpul somnului REM.

@Somnul REM si non-REM

Daca in timpul somnului, corpul poate fi nemiscat, creierul este insa destul de activ. In timpul somnului de tip non-REM, sistemul imunitar este stimulat, muschii si oasele se fortifica si tesuturile se regenereaza, iar in timpul somnului REM visam.

Stadiul 1 de somn

In aceasta etapa avem un somn lin, trecem cu usurinta de la starea de veghe la cea de somn si putem fi treziti chiar si de cel mai mic zgomot. Ochii nostri se misca foarte incet si activitatea musculara incetineste. De asemenea, experimentam contractii musculare bruste, involuntare numite mioclonii, adesea precedate de o senzatie de cadere in gol. Persoanele trezite din aceasta etapa isi amintesc adesea imagini vizuale fragmentate. 

Stadiul 2 de somn

Atunci cand intram in etapa a doua de somn, miscarile ochilor se opresc, inima incepe sa bata mai lent, muschii se relaxeaza si temperatura corpului scade. De asemenea, undele cerebrale (fluctuatii ale activitatii electrice, care poate fi masurata prin electrozi) devin mai lente si apar o serie de unde ocazionale rapide numite fusuri de somn. Practic, organismul se pregateste pentru somnul profund.

Stadiul 3 de somn

Etapa 3 de somn este caracterizata de unde cerebrale extrem de lente si lipsa oricarei miscari a ochilor sau spasme musculare, fapt care favorizeaza somnul profund. Odata ajuns in acaesta etapa, este foarte dificil sa ne trezim. Cu toate acestea, nu este exclus. Persoanele trezite in timpul somnului profund nu se adapteaza imediat la realitate si, timp de cateva minute, sunt ametite si dezorientate. 

Sfat pentru un somn sanatos : Daca te trezesti la ora 7 dimineata , trebuie sa te bagi la somn la una din aceste ore :     

                                                                                                   5cd6348c2400005900724702.jpeg?ops=scalef

Sursa: Click aici !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate