Sari la conținut

Postări Recomandate

  • Administrator
Postat

Android-iOS-smartphone-restart-e17309935

Ți-ai cumpărat un smartphone performant, cu baterie mare și software bine finisat. Dacă nu uiți cu totul să-i încarci bateria, telefonul sau tableta ar putea funcționa fără restart chiar și luni de zile, mici rutine active în fundal asigurând că aplicațiile uitate deschise sunt închise automat după ceva timp, iar micile sarcini precum verificare email și declanșarea alertelor de notificare funcționează cum ar trebui.

Totuși, puțini realizează că un computer (de la PC desktop, la smartphone și ceasuri inteligente) este precum motorul unei mașini, care are nevoie permanentă de combustibil (ex. electricitate) dar și de întreținere regulată, verificând anumite lucruri și asigurând că totul funcționează corect. În cazul PC-urilor, sesiunea activă în memoria RAM este cu mult mai vulnerabilă decât librăriile software stocate în mod pasiv în memoria internă. Practic, oricând pot apărea erori de procesare sau coruperi de memorie perfect explicabile prin calcule statistice, care să ducă la crash-ul dispozitivului. Iar cu cât trece mai mult timp de la pornirea sistemului de operare, cu atât mai multe șanse ca erorile să se adune și să înceapă să cauzeze probleme.

Dar adevăratul pericol vine din partea amenințărilor informatice, unele dintre acestea folosind vectori de atac care presupun mai mulți pași/etape în procesul de infectare. Potrivit experților în securitate ai agenției americane NSA (National Security Agency), hackerii „adoră” dispozitivele care rămân pornite tot timpul.

Opțiunea restart, medicament-minune pentru rezolvarea încetiniriilor de performanță și tentative de hacking

Mai ales în cazul țintelor dificile (ex. persoane care folosesc dispozitive relativ noi, fără vulnerabilități imediat evidente și ușor de exploatat la partea de software), modalitatea de infiltrare poate fi un atac incremental. Spre exemplu, primești un apel de la un număr necunoscut, apelantul renunțând înainte să poți răspunde. Apoi, ceva timp mai târziu primești și un SMS, aparent mesaj SPAM, dar care conține un link pe care alegi să-l ignori. Mai târziu, încă un mesaj de la un contact necunoscut. Poate părea un exces de paranoia să-ți faci probleme acum, dar toate acestea ar putea fi piese într-un joc de domino atent orchestrat de hackeri experimentați, iar tu ești pe cale să cazi în plasă.

Nu și dacă faci cel mai banal lucru, experții NSA susținând că simpla repornire a telefonului poate întrerupe/reseta o tentativă de hacking aflată în desfășurare.

Dar mai sunt și alte avantaje potențiale la folosirea opțiunii Restart, cum ar fi curățarea oricărui proces de sistem sau aplicație care încep să consume mai multe resurse de procesor/memorie decât ar fi cazul, adăugând la frustrările utilizatorilor veșnic nemulțumiți de autonomia bateriei.

Vestea bună ar fi că majoritatea telefoanelor moderne oferă setări dedicate prin care poți automatiza repornirea telefonului la anumite intervale de timp. Reglajele de făcut pot fi găsite la secțiunea Device care – Auto optimization din meniul Settings. Spre exemplu, pe telefoanele Samsung poți opta pentru repornirea automată a telefonului în timpul nopții, când nu îl folosești, asigurând că în fiecare dimineață ai parte de o experiență cât se poate de „proaspătă” în ce privește nivelul de performanță și eficiența dispozitivului. Important de știut, banalul restart al telefonului consumă un mic procent din baterie, din moment ce acesta trebuie să încarce din nou sistemul de operare, așa că probabil nu trebuie să „vânezi fantome” în mod excesiv pe această cale.

ZONAIT.RO

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate