Sari la conținut

[IT] Instalările aplicației Telegram au crescut spectaculos după arestarea CEO-ului Pavel Durov


Postări Recomandate

pavel_durov_telegram-780x468.jpg

 

Etichetată de regimul de la Kremlin drept o ”vânătoare de vrăjitoare pe criterii politice”, arestarea în Franța a CEO-ului Telegram Pavel Durov a ridicat un val de simpatie în comunitatea online, manifestată prin creșterea spectaculoasă a instalărilor aplicației de mobil.

Pavel Durov a fost arestat sâmbătă seara de autoritățile franceze sub acuzația că, din calitatea de fondator și CEO al Telegram, nu a luat măsuri împotriva activităților ilegale desfășurate pe platforma sa. Potrivit acuzațiilor, platforma de socializare a fost folosită pentru distribuirea de pornografie infantilă, înlesnirea traficului de droguri și a operațiunilor de crimă organizată.

Cum era de așteptat, măsura luată de autoritățile franceze a stârnit dezbateri aprinse pe subiectul libertății de exprimare, stârnind reacții din partea unor personalități proeminente anti-cenzură, inclusiv Elon Musk, Robert F. Kennedy. Jr. și Edward Snowden. Cu toate acestea, ”furia imediată a venit din Rusia”, relatează Politico. „Aceasta se datorează faptului că Telegram este utilizat pe scară largă de armata rusă pentru comunicațiile pe câmpul de luptă, datorită problemelor legate de ineficiența/inadecvarea propriului sistem de comunicații securizate. Rețeaua Telegram este, de asemenea, vehiculul principal pentru bloggerii și mass-media militare pro-război – precum și milioane de ruși obișnuiți„.

De ce rețeaua Telegram nu este atât de sigură pe cât se crede

Ceea ce multa lume nu știe este că Telegram nu e o platforma de comunicare unde mesajele sunt criptate end-to-end. Telegram criptează comunicarea între user si serverele Telegram, ceea ce inseamnă ca mesajele pot fi accesate de angajații Telegram sau oricine are acces la servere. Criptarea end-to-end, adică criptarea mesajului transmis pe propriul dispozitiv si descriptarea lui doar de catre destinatar, eeste disponibila pe Telegram in varianta „Secret Chat”, pe care însă foarte puțini o folosesc.

Funcția Secret Chat e interesantă pentru ca ambii useri trebuie sa fie online pentru inițierea conversației si este valabila doar intre device-uri, nu si intre conturi (nu poate fi activa si pe PC si pe mobil). Este, teoretic, cea mai sigură și greu de interceptat formă de mesagerie criptată, dar scoțând din ecuație serverele Telegram nu este posibilă lăsarea de mesaje offline.

Foarte important: chat-urile de grup nu sunt criptate deloc si sunt stocate necriptate pe serverele Telegram. De aceea Telegram nu are limită de useri in grupuri si asta ii permite sa fie performant în comunicarea one-to-many, pe canale unde nu exista limita de abonati.

Dacă rețeaua Telegram ar folosi criptare end-to-end după modelul iMessage de la Apple, atunci costurile cu infrastructura globală de servere și angajații necesari pentru administrarea celor aproape un miliard de conturi/useri ar crește spectaculos, actualul model de business devenind mult mai puțin profitabil sau poate chiar ar intra în pierdere.

De ce sunt „revoltați” rușii pentru arestarea șefului Telegram

Potrivit canalului rusesc de mil-blogging, Povernutie na Z Voine, autoritățile franceze ”Practic l-au reținut pe șeful de comunicare al armatei ruse”, De asemenea, blog-ul rusesc Dva Mayora susține că specialiștii ruși lucrează la o alternativă la Telegram, dar că Direcția Principală de Comunicații a armatei ruse „nu și-a manifestat niciun interes real” în a aduce un astfel de sistem trupelor ruse. Site-ul a spus că arestarea lui Durov ar putea accelera de fapt dezvoltarea unui sistem independent de comunicații.

”Arestarea [lui Pavel Durov] poate avea motive politice și poate fi un instrument pentru obținerea accesului la informațiile personale ale utilizatorilor Telegram”, a declarat vicepreședintele Dumei Ruse, Vladislav Davankov, într-o declarație Telegram . „Acest lucru nu poate fi permis. Dacă autoritățile franceze refuză să-l elibereze pe Pavel Durov din arest, propun să depunem toate eforturile pentru a-l muta în Emiratele Arabe Unite sau în Federația Rusă. Cu acordul lui, desigur.” Îngrijorarea lor este că Durov ar putea preda autorităților franceze cheile de criptare, permițând accesul la platformă și la orice comunicare despre care utilizatorii le-au considerat criptate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că arestarea lui Durov nu este ”în nici un caz o decizie politică ”. Ambasada Rusiei a cerut să aibă acces la Durov, dar Kremlinul nu a emis până acum o declarație cu privire la arestare. ”Înainte de a spune ceva, ar trebui să așteptăm ca situația să devină mai clară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Cu toate acestea, oficialii și agențiile de aplicare a legii au primit instrucțiuni să-și ștergă toate comunicările din Telegram, a raportat canalul pro-Kremlin Baza . ”Toți cei care sunt obișnuiți să folosească platforma pentru conversații/comunicații sensibile ar trebui să ștergă acele conversații chiar acum și să nu o facă din nou”, a declarat Margarita Simonyan, propagandista la Kremlin, într-o postare pe Telegram . „Durov a fost închis pentru a primi cheile. Și le va da.”

În ciuda acuzațiilor, platforma de mesagerie a înregistrat o creștere a instalărilor, aplicația de iOS urcând pe locul 2 în topurile de rețele sociale ale versiunii App Store pentru utilizatorii din SUA.

 

sursă: Click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate