Sari la conținut

[IT] Tot ce știm despre iPhone 16, până acum. Merită să-ți iei noul iPhone?


Postări Recomandate

iPhone-16-12-780x470.jpg

 

Lansarea iPhone 16 este la doar câteva zile distanță, pe 9 septembrie urmând să aflăm dacă tot ce am aflat despre noul iPhone pe calea zvonurilor se confirmă, sau nu.

Chiar dacă Apple nu a anunțat încă nimic oficial până la momentul realizării acestui articol, în mod istoric zvonurile circulate în zilele și săptămânile dinaintea lansărilor iPhone rareori dau greș. Poate și datorită faptului că noile generații iPhone vin cu puține schimbări față de seria anterioară, iar și acelea sunt ușor de anticipat pentru oricine are o minimă viziune asupra pieței și mindset-ul corporatist din cercul de conducere Apple.

Începând de la iPhone 5s si 5c, adică de 10 ani încoace, cam toate modelele noi de iPhone, cu excepția SE-urilor care au apărut mereu primăvara si seria iPhone 12 anunțată in Octombrie 2020, au fost lansate in prima jumătatea a lui septembrie:

  • iPhone 5s/5c pe 10 septembrie 2014
  • iPhone 6 pe 9 septembrie 2015
  • iPhone 7 pe 7 septembrie 2016
  • iPhone 8 si 10 pe 12 septembrie 2017
  • iPhone Xs pe 12 septembrie 2018
  • iPhone 11 pe 10 septembrie
  • iPhone 13 pe 14 septembrie 2021
  • iPhone 14 pe 7 septembrie 2022
  • iPhone 15 pe 12 septembrie 2023

Mark Gurmann si alți câțiva analiști reputați, dau 9 septembrie drept data cea mai plauzibilă pentru lansarea noilor modele. Prin urmare, cred că ăsta este momentul potrivit pentru a răspunde câtorva întrebări care cred ca ii râcâie pe mulți: cum vor fi noile modele, cum va arata noul line-up, ce îmbunătățiri vor aduce ele, cat vor costa, si nu in ultimul rând, daca merita sa faci un upgrade de la un model mai vechi, si care anume, ce se va întâmpla cu actualele modele si cu prețul acestora, știți, pe principiul atât de drag multora, ca „abia aștept sa apară iPhone 16… ca sa-mi iau 15”. Sau 14. Voi încerca sa răspund tuturor acestor întrebări, așa ca haideți sa le luam pe rând.

Cum va fi si ce va aduce nou seria iPhone 16

Probabil, cohortele de hateri se vor repezi acum sa răspundă: nimic.

Se pare ca iPhone 16 va veni totuși cu câteva îmbunătățiri semnificative. În primul rând, este din ce in ce mai credibil zvonul care spune că noile modele nu vor mai fi segregate pe linia procesorului. Adică de data asta, toate cele 4 telefoane vor beneficia de aceeași serie de procesor, spre deosebire de ultimii ani in care procesoarele generației precedente au fost „reșapate” pentru modelele non-pro din anul următori. In 2021, Apple introducea pe iPhone 13 seria A15 de procesoare, care avea sa fie refolosită anul următor si pe modelele entry de iPhone 14, apoi procesoarele A16 de pe Pro-urile din seria 14 aveau sa fie reutilizate pe iPhone 15 si 15 Plus. Dar sa ținem cont si de faptul că aceste „repurpose-uri” au avut loc in pandemie si imediat după, adică in timpul celei mai grave crize de semiconductori din istorie. Așadar, cele 4 noi modele de iPhone prezintă o probabilitate extrem de ridicata de a veni toate cu A18, chiar dacă cele doua modele de top, Pro si Pro Max vor beneficia de versiuni mai rapide ale acestui chipset (ex. cu frecvențe de de funcționare mărite).

Dat fiind că Apple pune în centrul atenției noile capabilități bazate pe Apple Intelligence, atunci cu siguranță Apple își va dota toate noile modele cu procesorul nou. Care desigur, va fi si mai puternic si mai eficient decât precedentele, bazat fiind pe procesul de fabricație N3E pe 3 nanometri, adică  va fi probabil un refresh al precedentei generații de procesoare, si ea tot pe 3 nanometri. Deci, un bump de performanta vom avea cu siguranță. Cât despre povestea cu disponibilitatea Apple Intelligence in Europa, vom discuta si despre asta imediat.

Ca să rezumăm, vom avea procesoare noi pe toate cele 4 telefoane noi din seria 16, performanță brută îmbunătățită față de precedentele iPhone-uri, așa cum s-a întâmplat mereu, si suport pentru partea de AI. Iar întrebarea următoare ar fi asta: sunt 4?

Câte versiuni iPhone 16 lansează Apple

Vom avea cu siguranță un iPhone 16 vanilla (varianta de bază), iPhone 16 Plus (același lucru ca echiparea vanilla, dar cu un ecran mai mare), apoi iPhone 16 Pro si iPhone 16 Pro Max.

Au apărut la un moment zvonuri despre un posibil iPhone 16 Ultra, dar acestea nu au prins tracțiune, semn că aceasta a fost doar o speculație din partea analiștilor, rămasă neprobată cu dovezi din rândul insiderilor Apple. Cert e că Apple sunt extrem de conservatori când vine vorba despre line-up, si o astfel de „perturbare a forței” cu siguranță nu se va întâmpla in aceasta generație. În schimb, mi se par extrem de credibile zvonurile cum ca vom avea un bump in materie de dimensiuni.

Ecrane mai mari pentru toate versiunile iPhone 16

Potrivit zvonurilor circulate până acum și confirmate din surse multiple, displayul lui iPhone 16 Pro va creste de la 6.1” la 6.3”, iar cel al lui Pro Max de la 6.7” la nu mai puțin de 6.9”, deci mai mult decât la rivalul Galaxy S24 Ultra.

O creștere de 0.2 inch la fiecare model ar putea părea nesemnificativa la prima vedere, dar eu zic ca este relevanta. Seria Pro a fost mereu considerata „the go to option” pentru cei care si-au dorit întotdeauna cel mai puternic telefon… mic. Dar la 6.3” nici iPhone 16 „vanilla” nu mai este chiar atât de mic.

Cât despre iPhone 16 Pro Max, la 6.9” poate fi considerat de-a dreptul enorm, mai ales că iPhone-urile Pro Max din ultimii ani, odată cu seria 12, nu mai pot fi considerate ca fiind nici prea subțiri si elegante. Ce vreau sa spun este ca in vreme ce silueta lui Galaxy S24 Ultra, de exemplu, acomodează destul de elegant un astfel de ecran enorm de 6.8”, despre designul lui Pro Max nu pot spune același lucru. Atât timp cat designul rămâne același, si așa va rămâne, telefonul cred ca va arata extrem de butucănos cu un astfel de ecran, date fiind marginile drepte si rama destul de lată a acestei serii. Telefonul nu are rotunjimi, nu are curbe care sa mai atenueze senzația asta de televizor la purtător. Daca ii mai pui si o husa, va fi absolut enorm, nu doar pe hârtie, ci si vizual. Sigur, unii vor aprecia asta, iar dimensiunile astea augmentate vor mai reprezenta un beneficiu pentru cei care consuma conținut la greu pe telefon: filme, seriale, YouTube sau cărți si articole.

Cat despre modelele iPhone 16 si 16 Plus, se pare că dimensiunile vor rămâne nemodificate fata de cele de anul trecut, de 6.1” respectiv 6.7”. Aici mie mi se pare un pic ciudată toată treaba, pentru că m-am obișnuit deja de multa vreme ca modelele non-pro sa aibă totuși o corespondenta de dimensiune cu cele Pro: modelul vanilla, adică cel de baza era cat cel Pro, iar Plusul cat Pro Max, adică de păstra o anume simetrie pe întreaga serie. Se pare ca nu mai este cazul, așadar iPhone 16 6.1”, iPhone 16 Plus 6.7, iPhone 16 Pro 6.3”, iPhone 16 Pro Max 16.9. Si… rămâne sa si vedem daca va fi sau nu așa.

Care sunt schimbările în designul iPhone 16

Din fericire nu se modifica doar dimensiunile carcasei, ci si anumite elemente de design. De exemplu, se zvonește intens cum ca toate noile iPhone-uri din seria 16 vor beneficia de Action button, acel buton multi-purpose introdus odată cu iPhone 15 si care a înlocuit pe 15 Pro si Pro Max, switch-ul ala faimos de silent regăsit ultima oara pe seria 14. Va fi așa? Adică toate iPhone 16 vor avea action button? Sunt convins ca da.

Și, se pare ca va mai exista si un buton extra, numit Capture Button, dedicat camerelor, si care va face exact ce spune numele. Practic, un declanșator dedicat situat undeva pe partea dreapta a ramei. Asta probabil in ideea de a face procesul de filmare si fotografiere încă si mai simplu si mai îndemânos, dar poate si pentru că mulți folosesc camerele principale inclusiv pentru selfie-uri mai arătoase.

Și încă ceva, si mai important: forma modulului de camere pentru modelele 16 si 16 Plus, revine la cea de pe iPhone X! Aia in forma de penicilina, the pill shaped camera module. Si chiar dacă se întâmpla o astfel de mișcare, are tot sensul din lume. Plita pătrată care a sluțit spatele iPhone-urilor începând cu seria 11, are sens atât timp cat acomodează 3 camere, nu doar două. La iPhone 11, 12, 13, 14, au așezat camerele in fel si chip, adică întâi una sub alta, apoi in diagonală pentru a mai atenua senzația de spațiu risipit inutil. Așa că, odată cu 16 si 16 Plus, se pare ca Apple își va aduce aminte ce înseamnă ergonomia, micșorând in mod firesc modulul, dacă tot ai doar două camere, revenind la designul simplu al modulului de pe iPhone X. Iar asta va fi încă un diferențiator fata de modelele Pro, si vom ajunge imediat si la capitolul important al camerelor.

Versiuni de culoare iPhone 16

Hai să vedem și cum se va schimba selecția de culori. Cel puțin pentru modelele iPhone 16 Pro, si se zvonește ca Blue Titanium va fi înlocuit anul acesta cu nuanțe de bronz, un așa numit desert titanium, posibil chiar cu accente roz. Versiunea neagră va fi si mai neagră anul acesta, iar natural si white titanium, vor primi si ele versiuni revizuite.

Care sunt îmbunătățirile la partea de camere foto

Capitol ce trezește in mod prioritar interesul, configurația foto este îmbunătățită, și nu prea. Spre exemplu, la iPhone 16 si 16 Plus se pare ca vom avea fix aceleași camere de anul trecut, cu principala de 48MP si ultrawide-ul de 12MP, cu doar o mica îmbunătățire de diafragmă, de la f2.4 la f2.2 pe aceasta din urmă. Dar modelele Pro se pare ca vor rupe in sfârșit fâșul. Si blestemul unor camere mediocre adiacente celei principale. Mai exact, Pro si Pro Max vor primi in sfârșit niște ultra-wide-uri decente, de 48MP, după cei 12MP de la iPhone 11 Pro încoace. Ar fi si cazul, mai ales ca noile Google Pixel spulbera iPhone 15 Pro si Pro Max pe parte de fotografie când vine vorba despre aceste camere suplimentare. Si faza este ca pentru aceste modele Pro, un ultrawide de rezoluție mai mare, este salutar inclusiv pentru acele filmări spațiale de care Apple a făcut atâta caz si care se vor a fi si un selling point pentru Vision pro, casca lor de realitate augmentata, pardon, spațial computing voiam sa zic.

Știu ca este penibil sa spui in 2024 ca un ultrawide decent de 48MP este o mare șmecherie, dar pentru Apple este un feature, știți cum merge treaba cu ei. Si ce mai știm, este ca anul asta se pare că și versiunea Pro a telefonului va primi acel telefoto 5X, disponibil anul trecut doar pe modelul 15 Pro Max. Si senzorul principal se pare ca fi unul nou, care să îmbunătățească performantele in lumină scăzută, decente si pana acum, dar nu grozave.

Baterie și autonomie

iPhone 16 va primi un update și la partea de acumulator, așa cum ne așteptam, incremental.

Creșterea de capacitate a bateriei va fi probabil marginală, de maxim 5-6 procente, adică 100-2-3 de mAh sau pe acolo. Se aude ca bateria lui 16Pro va creste de la 3274mAh cat are acum 15 Pro la 3577mAh , iar cea a lui Pro Max de la 4422mAh la 4676mAh.

În schimb, conform unor zvonuri apărute prin China, se pare ca vom avea parte de o creștere semnificativa a vitezei de încărcare, un punct slab in ultimii ani al telefoanelor Apple. De la 27W pe fir si 15W wireless, la 40W pe fir si 20W wireless. Asta în contextul in care sunt producători care oferă viteze de încărcare la 120W sau chiar mai mult, Apple si Samsung se cam fac de ras când vine vorba despre acest capitol. Sigur, mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine, dar pretextul sănătății bateriei nu prea mai tine in contextul avansurilor de astăzi in materie de tehnologie a bateriilor.

Conectivitate și alte dotări

Apple pare că va face trecerea la WiFi7 pentru versiunile iPhone 16 Pro si Pro Max si WiFi 6E pentru iPhone 16 vanilla si Plus, zvon întărit de reputatul analist Ming-Chi Kuo. Si asta ar fi o veste bună, mai ales ca standardele astea mai noi, 6E si 7 devin din ce in ce mai populare, iar vitezele de transfer in rețea care ar putea ajunge pana la 40Gbps nu strică nimănui.

Și acum haideți sa ne mai întoarcem foarte puțin la procesor. Deși nu ma îndoiesc ca A18 va fi superior generației precedente de SoC-uri Apple, fiind la fel de posibil ca seria asta sa nu mai fie segregata in sensul in care modelele mai ieftine sa vina si ele tot cu A18, nu este exclus sa avem totuși doua versiuni de procesor. Poate un A18 si un A18 Pro, cu Pro-ul mai potent rezervat pentru telefoanele Pro, sau fără discriminare in denumire, dar cu procesoare cu un număr mai mic de nuclee grafice sau un neural engine mai slab pe modelele mai ieftine. Dar cu siguranță toate vor fi cat se poate de AI ready. In acest moment, Apple are doar doua telefoane capabile sa suporte noile funcții AI ce vor veni odată cu iOS 18. Desigur, asta nu înseamnă ca iOS 18 ca sistem de operare nu va rula si pe modelele mai vechi, doar ca nu vei beneficia de aceste bunătăți AI de care se face atâta caz, si despre care nici măcar nu se știe încă daca vor fi pe bani sau gratuite, sau ce tier din acestea va fi plătit si care nu. Iar aceste doua telefoane sunt iPhone 15 Pro si pro Max, adică cele dotate cu procesor A17 Pro.

iPhone 16 cu AI (Apple Intelligence)

Cu iOS 18, Apple va introduce noi funcționalități Siri alimentate de modele largi de limbaj, valorificând deja celebra colaborare cu Open AI si al lor Chat GPT, iar unele dintre funcțiile avansate de inteligență artificială generativă ar putea fi limitate in funcție de modelele iPhone 16. Nu știm in momentul asta cate dintre aceste funcții sau in ce măsura vor fi ele accesibile pe telefoanele de baza sau pe cele Pro.

Potrivit zvonurilor, iOS 18 va aduce multe dintre noile funcționalități AI tuturor iPhone-urilor, dar unele dintre funcțiile AI „pe dispozitiv” ar putea rămâne exclusive pentru iPhone 16. Si nu m-ar mira ca Apple sa facă asta, pentru a transforma unele dintre aceste capabilități într-un selling point exclusiv pentru seria 16. Acestea ar putea include interacțiuni îmbunătățite între Siri și aplicația de mesagerie, playlist-uri generate automat în Apple Music, integrarea cu aplicațiile de productivitate pentru crearea de conținut asistată de AI și altele asemenea. Iar aici ajungem la încă un răspuns la întrebarea din titlu, daca seria 16 „merita așteptarea”. Este deci foarte posibil ca Apple sa facă din anumite astfel de funcții AI o exclusivitate pentru seria 16, ca sa crească atractivitatea de cumpărare a noile telefoane.

Merită să-ți iei iPhone 16?

Daca ești atras de subiectul AI și inovațiile mult sau mai puțin utile derivate din acesta, atunci iPhone 16 este modelul care ti le va oferi pe toate. Totuși, la fel ca in povestea cu camerele, dacă ai deja un iPhone 15 pro sau pro Max, recomandarea este de ponderație, sau mai simplu spus sa stai cuminte si sa nu te arunci la noile modele. A17 pro, adică procesorul de anul trecut, va avea cu siguranță o compatibilitate ridicată cu noile funcții, si chiar daca anumite lucruri vor lipsi, experiența overall va fi una bună.

Dacă in schimb vii de pe orice alt iPhone, de la 11 la 14 si AI is your thing, atunci mergi fără ezitare pe 16. Iar acest context mai ridica o întrebare importantă, pe care o voi mai relua pana la final. Dat fiind ca seria iPhone 15 se va ieftini cu cel puțin 100 de dolari/euro, nu cumva… asta s-ar putea dovedi o alegere înțeleaptă? Eu aș spune că nu. Știu ca exista pentru mulți aceasta cutuma a achiziției telefonului dintr-o generație anterioara, pentru ca se „ieftinește” odată cu apariția noului model, dar in cazul de fata, mai ales in contextul asta al evoluției accelerate a funcțiilor AI, probabil că nu este o decizie bună. Sigur, iPhone 15, mai ales in versiunile sale de top, este un telefon excelent, si care te va tine încă mulți ani de acum încolo, dar trăim fix o perioada de schimbare de paradigma. Nu doar Apple, ci si toți ceilalți mari producători, fac chiar acum din AI piatra de temelie pentru dezvoltarea noilor modele, și cele din anii ce vor urma. Prin urmare, într-un astfel de context, sa-ti iei modelul mai vechi, mi se pare o greșeală. Pentru suta aia de euro, repet, daca vrei ultima tehnologie, eu zic sa nu te zgârcești. Daca ai deja iPhone 15 pro sau pro Max, da,  mai așteaptă o generație două, dar daca ai ceva mai vechi si ești interesat de AI si de un nou mod de a interacționa cu telefonul si cu aplicațiile, atunci îndreaptă-te direct înspre modelul cel mai nou.

Dar daca ești un user obișnuit, si pentru tine nici scenariul legat de crearea de conținut video evocat mai înainte, si nici cel legat de AI nu sunt de-o importanta cruciala? Adică iți folosești si tu telefonul pentru maiuri, Facebook, Tik Tok, YouTube, filme, mesagerie, apeluri si alte chestii… banale, pentru care oamenii își folosesc telefoanele in 99% din timp? Pai atunci, daca vrei musai un Apple… orice e bun. Poți sa-ti iei un iPhone 13 sau 14, de 15 nici nu mai zic, care sa te servească loial si docil încă mulți ani de acum încolo. Adică muta-ti niște bani dintr-un buzunar într-altul si folosește-i mai înțelept pentru o vacanta sau orice altceva, decât sa-i dai pe un iPhone 16, cu care nu vei face mai mult decât faci deja cu actualul tău telefon.

Prețuri iPhone 16

Si uite așa am ajuns si la discuția despre prețuri. Iar aici am observat in ultimii ani o situație alarmantă. An de an, prețul noilor modele de vârf a crescut în nesimțire. Seria Pixel 9, despre care am povestit si noi săptămâna trecută, a venit cu creșteri mari de preț fata de generațiile trecute la nivel global: 100 de dolari/euro peste cea de anul trecut, si 200 de dolari/euro peste cea de acum doi ani. Si Google nu sunt singurii. S24 Ultra, a adăugat si el lansare o sucita pe S23 Ultra. Toți au umblat la preturi, întotdeauna in sus, de la an la an in ultimii ani. Și probabil că și Apple va face la fel.

Ca de obicei, scumpirile vor fi mascate prin trucuri precum upgrade-ul capacității de stocare în echiparea de bază (făcut prin eliminarea opțiunii inferioare, mai ieftină), acces gratuit (pentru o anume perioadă) la funcțiile premium Apple Intelligence, plus alte „avantaje” menite sa te convingă ca „dai un ban dar stai in față” si ca noile adăugiri vor justifica aceasta creștere.

 

sursă: Click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate