Sari la conținut

[IT] Inspirat de Steam și jocurile de mobil, Google ar putea introduce un sistem micro-payments direct în browser-ul Chrome


Postări Recomandate

visaCard-e1680817007698-780x470.jpeg

 

 

Google încearcă să devină mai prietenos cu site-urile de conținut premium, adăugând un sistem micro-payments direct în browser-ul Ghrome.

Oricine a vizitat site-uri care oferă și conținut premium (ex. publicații de știri, platforme de pornografie) știe deja cum arată ecranul de blocare din care ești informat că trebuie să plătești pentru a avansa mai departe. Dar dacă ai putea să accesezi secțiunea de conținut premium și să plătești doar pentru ce vizionezi la momentul respectiv, fără nevoia unui abonament? Schema este folosită de mulți ani în industria jocurilor, unde te joci gratis dar ajungi în mod inevitabil să plătești pentru diverse beneficii, fără de care este aproape imposibil să avansezi mai departe în joc.

Pentru Google, motivația este ușor de intuit: comisionarea respectivelor micro-plăți, intermediate de platforma încorporată la nivelul browser-ului Chrome. Și pentru a ține departe investigațiile pentru practici anti-concurențiale, Google probabil că va promova noua opțiune de plată ca o alternativa pur-opțională la sistemul clasic de abonare unde plătești direct site-ul respectiv, obținând acces pentru o anume perioadă de timp.

Cert este că și în prezent, majoritatea site-urilor web pe care le accesezi cu Google Chrome și „trăiesc” din reclame sunt comisionate de Google, din calitatea de administrator al celei mai folosite platforme de publicitate. Așa merg lucrurile de ani de zile, dar de când cu „modernizarea” Google Search prin includerea de rezumate AI care-ți oferă direct informațiile căutate, site-urile web care generează conținutul respectiv au cam fost scoase din schemă.

Arătate deocamdată doar utilizatorilor Google Search din Statele Unite, așa anumitele AI Overviews elimină de facto nevoia de a mai vizita site-uri web, care în lipsa afișărilor valorificate prin publicitate nu mai au practic din ce să trăiască. Nici alte motoare de căutare bazate pe inteligență artificială, cum ar fi Perplexity, nu ajută prea mult chiar dacă includ link-uri către sursele citate, formula bazată pe servirea utilizatorilor cu informația dorită într-un format cât mai comod și ușor „digerabil” eliminând nevoia de a mai depune orice alt efort cu accesarea site-urilor respective.

Micro-payments, pentru orice

Mai pe românește, accesul instantaneu și neîngrădit la informații centralizate din internet cu ajutorul motoarelor de căutare AI vine totuși cu un preț, mare. Iar acesta trebuie plătit cumva, pentru ca web-ul să nu se transforme într-un „deșert” populat de doar câteva site-uri deținute de mari corporații, care-ți livrează conținut după cum vor ele. Diferența ar fi că de data asta costurile nu vor fi atât de ușor amortizate prin afișarea de mesaje publicitare, internauții trebuind să aleagă între marea de site-uri care „regurgitează” conținut de slabă calitate generat de AI și cele care-ți oferă un nivel superior de calitate, dar te pun să plătești pentru fiecare articol citit sau clip vizionat. Iar odată ce „acțiunea” se va muta în spatele tot mai multor paywall-uri, acest free-for-all în care orice informație câtuși de puțin valoroasă este încorporată în modele AI, rezumată și oferită oricui întreabă, va ajunge inevitabil la final.

Odată ce noua funcționalitate este implementată, dezvoltatorii web vor avea de adăugat doar tag-ul rel=”monetization” în codul paginii web, marcând astfel conținutul pe care doresc să-l monetizeze prin micro-tranzacții. De partea ta, a utilizatorului, va fi de ajuns să ai atașat cardul de credit la contul tău Google și sa accepția dialogul în care îți este solicitată acceptarea de micro-payments pentru susținerea site-ului vizitat.

 

sursă: Click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate