Sari la conținut

[IT] Utilizatorii Chrome, avertizați că extensiile de tip Adblock ar putea să nu mai funcționeze în curând


Postări Recomandate

chrome-manifest-v2-e1722957186750-780x47

 

 

Google Chrome este în avangarda tehnologiei când vine vorba de cerințe pentru dezvoltatorii de extensii, schimbări pe care Google le-a pregătit din timp asigurând că mare parte dintre extensiile actuale fie nu vor mai funcționa deloc, sau vor trebui refăcute aproape de la zero, fără garanția că vor putea oferi în continuare funcționalitatea disponibilă în prezent.

Cine crede că evoluția tehnologică înseamnă că poți face mai mult cu mai puțin a rămas cu siguranță „fermecat” de concepte de la începutul erei internetului, eficiența devenind aproape subiect tabu când vine vorba de software. La fel și Google, care de câțiva ani tot caută modalități de a îngrădi funcționalitatea extensiilor Chrome, preferabil în moduri care să nu atragă suspiciuni din partea autorităților responsabile cu observarea și combaterea inițiativelor monopoliste, încercate periodic de marile companii de tehnologie.

Justificată în mod credibil prin nevoia de consolidare a nivelului de securitate pentru extensiile Chrome, tranziția de la formatul Manifest V2 la V3 a fost marcată de controverse și discuții aprinse pe tema limitărilor greu de justificat pe care Google le-a strecurat în elementele API pe care își vor baza funcționalitatea viitoarele extensii folosite cu browser-ul Chrome și nu numai.

Pe scurt, Google este acuzat că a „optimizat” formatul Manifest V3 special pentru a zădărnici eforturile dezvoltatorilor de extensii precum Adblock și uBlock Origin, făcând imposibilă adresarea unui număr mare de parametrii în paginile web. Drept consecință, extensiile din categoria sus amintită vor fi incapabile să-și mai îndeplinească scopul pentru care au fost create, oferind cel mult o funcționalitate mult limitată.

După ce anul trecut a anunțat planuri de a renunța la extensiile Manifest V2 în favoarea V3, Google a început din luna iunie 2024 să arate mesaje de avertizare utilizatorilor Chrome care au astfel de extensii adăugate la colecția personală. Semn că… sfârșitul e aproape pentru extensiile pe care se bazează deja de mulți ani. Mesajele de informare tip ultimatum, afișate începând cu versiunea Chrome 127 (oficială), acordă utilizatorilor răgaz de un an (până în iunie 2025), timp în care să găsească alternative pentru extensiile Manifest V2 pe cale să fie blocate.

Vestea bună ar fi că dacă folosești astfel de extensii V2 și nu vrei să renunți la ele chiar există alternative, Mozilla confirmând în mod oficial că nu intenționează să retragă prea curând suportul pentru extensii Manifest V2 din browser-ul Firefix, rivalul Chrome devenind un veritabil refugiu pentru utilizatorii care nu vor sa se conformeze noilor reguli impuse de Google.

 

sursă: Click

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate