Sari la conținut

[STIRI IT] Intel dezvăluie Lunar Lake, noua sa platformă de procesare pentru laptopuri cu AI


Postări Recomandate

 

Intel a debutat anul trecut Meteor Lake, descrisă la acea vreme drept cea mai mare schimbare din ultimii 40 de ani adusă arhitecturii de procesoare x86, Lunar Lake continuă pe aceeași direcție aducând noi optimizări pentru eficiență, cu accent pe creșterea performanțelor la partea de GPU și procesare AI.

Noua serie Lunar Lake de procesoare pentru laptopuri și AI PC promite performanțe cu 14% mai mari pe partea de CPU, obținute fără a crește frecvențele de funcționare. De asemenea, viitoarele laptopuri așteptate pentru lansare din a doua jumătate a acestui an vor oferi cu până la 60% mai multă autonomie a bateriei decât modelele de anul trecut, totodată dispunând de 50% mai multă performanță pe partea de accelerare grafică și de 2x-4x mai multă viteză la partea de procesare AI.

 

Potrivit directorului de marketing Rob Hallock, Intel a modificat fiecare parte a cipului pentru a face posibil acest salt de eficiență.  ”Este putere x86 așa cum nu ați mai văzut până acum”. Și ”cu siguranță” va învinge și Qualcomm.

Și privind către cipul arătat de Intel cu ocazia anunțul de lansare, este ușor de sesizat că noul produs este mai degrabă un chipset după modelul soluțiilor SoC pentru smartphone și tablete, decât procesor convențional. Spre exemplu, ne luăm adio de la modulele dedicate de memorie RAM și orice posibilitate pentru upgrade post-vânzare a capacității memoriei instalate. Cip-urile Lunar Lake vin cu 16GB sau 32GB memorie RAM LPDDR5X „sudată” în pachetul procesorului. Îndepărtarea de la conceptul de PC modular aducere o reducere cu 40% a consumului de energie asociat memoriei RAM, totodată permițând ca viitoarele laptopuri să fie mai subțiri și cu mai mult spațiu disponibil altor componente esențiale, cum ar fi sistemul de răcire.

 

 

Același Rob Hallock precizează că va exista și o a doua variantă de platformă, numită Arrow Lake și intenționată pentru laptopuri de înaltă performanță, cum sunt cele de gaming. Potrivit imaginilor arătate cu ocazia anunțului de lansare, Arrow Lake păstrează suportul pentru module de memorie separate, făcând pe plac entuziaștilor care vor dori mai multă flexibilitate la partea de configurare.

Revenind la platforma Lunar Lake, procesorul acesteia renunță la nucleele de înaltă eficiență care au tras în jos performanțele predecesorului Meteor Lake în favoarea unei configurații 4×4, cu patru nuclee de performanță ”Lion Cove” P-cores și patru nuclee “Skymont” E-Cores, ambele folosind arhitecturi complet noi. Potrivit Intel, noile E-Cores sunt de 2x până la 4x mai rapide decât vechile E-core, totodată păstrând abilitatea de a-și reduce consumul de energie atunci când efortul de procesare este redus. De ajutor sunt și optimizările aduse între timp sistemului de operare Windows, care acum poate creea „zone de izolare”, păstrând sarcinile de procesare care rulează în fundal pe nucleele Skymont E, susțin Microsoft și Intel.

lunar_lake_intel-e1717488278273-780x470.

 

SURSA

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate