Sari la conținut

[Stiri IT] - Instagram, Facebook și alte platforme Meta, proiectate pentru a crea dependență copiilor.


seven7sin

Postări Recomandate

Meta, proprietarul Facebook și Instagram, este atras într-un nou proces, compania lui Mark Zuckerberg fiind acuzată că și-a proiectat cu intenție platformele pentru a crea dependență copiilor, ignorând cu bună știință pericolele ce ar putea rezulta din asta.

Mai ales în cazul adolescenților, rețeaua Instagram este de notorietate pentru dependența pe care o poate crea în foarte scurt timp, platforma abundând de tot felul de „vedete” cu standarde de frumusețe nerealiste și „admiratori” gata să încurajeze orice formă de comportament deviant. Ei bine, potrivit acuzațiilor aduse la un tribunal american, faptul că rețeaua Instagram abundă de conținut potențial dăunător și utilizatori sub vârsta minimă legală face parte din modelul de business al companiei Meta.

Potrivit acuzațiilor depuse la dosar, compania lui Mark Zuckerberg știa foarte bine de abuzurile comise pe platformele sale, milioane de plângeri despre utilizatorii minori de pe Instagram fiind înregistrate și parțial ignorate, Meta dezactivând doar o parte conturile neconforme. Astfel, potrivit documentelor interne ale companiei, numărul mare de utilizatori minori reprezintă un „secret deschis”, în sensul că toată lumea știa dar nimeni nu face aproape nimic.

Într-unul dintre numeroasele exemple documentate este citat conținutul unui email intern, în care angajații Meta discută despre cele patru conturi ale unei fetițe de 12 ani nu au fost șterse în urma plângerilor trimise chiar de mama fetei, solicitând în mod expres eliminarea acestora pe motiv că deținătoarea nu întrunește vârsta legală. Angajații au concluzionat că solicitările ”au fost ignorate” în parte pentru că reprezentanții Meta ”nu au putut determina cu certitudine că utilizatorul este minor”.

instagram-facebook-e1697634313675.jpg

Plângerea mai spune că în 2021, Meta a primit peste 402.000 de raportori vizând conturi atribuite utilizatorilor sub 13 ani pe Instagram, dar că dintre acestea doar 164.000 au fost ”dezactivate pentru că utilizatorii ar putea avea sub 13 ani” în acel an.

Aparent, Meta are un „stoc” de până la 2,5 milioane de conturi raportate a fi deținute de copii, care așteaptă acțiune. Aparent strategia companiei e de a aștepta ca aceștia „să crească”.

Lunga listă a acuzațiilor continuă cu numeroase încălcări ale Legii privind confidențialitatea și protecția online a copiilor, care impune companiilor deținătoare de rețele sociale să furnizeze o notificare și să obțină consimțământul părinților înainte de a colecta date de la copii.

Procesul se concentrează, de asemenea, pe acuzația cum că Meta a creat cu bună știință produse care creează dependență și dăunează copiilor, aduse în atenție de către denunțătoarea Frances Haugen, care a dezvăluit că studii interne derulate chiar de Meta au arătat că platforme precum Instagram au îndreptat copiii la conținut legat de anorexie. Haugen susține și că Meta vizează în mod intenționat copiii sub 18 ani.

Documentele interne citate în cadrul procesului intentat de procurorii generali ai 33 de state americane descriu mai mulți oficiali Meta recunoscând modul în care compania și-a proiectat produsele pentru a exploata deficiențele din psihologia tinereții. Pe lista dovezilor se află inclusiv o prezentare internă din luna mai 2020, numită „fundamentele adolescenților”, care a evidențiat anumite vulnerabilități ale creierului tânăr ce ar putea fi exploatate prin dezvoltarea produsului (ex. Instagram). Prezentarea a discutat despre imaturitatea relativă a creierului adolescenților și tendința adolescenților de a fi conduși de „emoție, intriga noutății și recompensei” și a întrebat cum cum s-ar putea „manifesta aceste caracteristici… în utilizarea produsului”.

 

Un director de securitate Facebook a făcut aluzie la posibilitatea ca reprimarea utilizatorilor mai tineri să dăuneze afacerii companiei într-un e-mail din 2019. Un an mai târziu, același director și-a exprimat frustrarea că, deși Facebook a studiat cu ușurință exploatarea utilizatorilor minori pentru maximizarea profiturilor, compania nu a arătat același entuziasm și pentru găsirea unor modalități eficiente de a identifica copiii mai mici și de a-i scoate de pe platformele sale.

 

                                                                                                                                                                     SURSA:ZONAIT

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate