Sari la conținut

[Stiri IT] Razer Huntsman Mini Analog elimină diferențele dintre tastatură și controller (review)


unguru

Postări Recomandate

image.png

Conceptul de tastatură a evoluat imens în ultimii ani, iar de la simple metode de input pentru calculatoare au devenit adevărate opere de artă, ori în unele cazuri, minuni ale ingineriei. Dar într-o mare de tastaturi care au tendința să împrumute unele de la altele, produsele cu adevărat unice încep să fie din ce în ce mai rare. Astăzi vreau să vorbim despre Razer Huntsman Mini Analog, o tastatură de gaming care vine într-un format 60% și oferă o caracteristică cu care foarte puține modele se mai pot lăuda: switch-uri optice analogice.

Am folosit această tastatură preț de o lună în setup-ul personal, astfel a văzut o mulțime de gaming și ceva editare de text. Am învățat-o ca pe-o carte și pot să ofer niște păreri interesante, cred eu. Înainte de a începe însă, vreau să aruncăm o privire la cele mai importante caracteristici ale noii tastaturi, pentru că are câteva. În primul rând, Razer Huntsman Mini Analog vine cu un format extrem de mic. Mulți dintre voi probabil nu sunteți familiari cu modelele 60%, iar dimensiunea redusă vi se va părea puțin exotică. Și chiar este, mai ales că vine și fără NUMPAD (la fel ca și tastaturile TKL), dar asta duce lipsa tastelor de direcție, a funcțiilor de deasupra acestora și a întregului rând F1 – F12.

image.png

În rest se încadrează în familia de produse Huntsman de la Razer, o serie care și-a dovedit fiabilitatea în timp și a reușit să atragă o mulțime de gameri în ecosistemul producătorului. Și după ce-am văzut switch-urile astea optice analogice în dotarea lui Razer Huntsman v2 Analog, știam la ce să mă aștept în mare parte. Chiar dacă nu au un impact atât de mare în utilizare, iar configurarea nu este neapărat lipsită de probleme, mi se pare că scot în evidență această tastatură.

Switch-urile analogice dărâmă zidul dintre tastatură și controller

Îmi place să mă joc pe PC mai mult decât pe orice altă platformă, însă mereu m-am lovit de o limitare atunci când vorbim despre metodele de input. Chiar dacă tastatura oferă un număr foarte mare de butoane pe care să le poți folosi după bunul plac, am preferat mereu un controller în anumite jocuri grație preciziei. Spre exemplu, odată ce-ai lansat un Need for Speed și joci din tastatură, vei pierde o grămadă din experiența de gameplay datorită faptului că nu există un suport pentru force feedback. În plus, abia atunci descoperi cât de mult îți folosesc motorașele de vibrație de pe controller.

Razer a vrut să rezolve această problemă odată cu lansarea switch-urilor optice analogice. Dar înainte de a discuta despre modul în care aceste switch-uri aduc un impact în utilizarea de zi cu zi, vreau să va explic și cum funcționează. Un switch clasic este destul de simplu: ai tasta în sine care controlează un mecanism cu arc. De aici apare și feedback-ul, fie el tactil sau auditiv, iar tastaturile mecanice au reușit să-și dezvolte un fan-base fix din acest motiv.

image.png

 

Ce este diferit la switch-urile analogice de la Razer este modul în care tasta trimite comanda către sistem. În comparație cu metoda clasică, switch-urile optice folosesc o rază laser care odată acționată trimite comanda către sistemul la care este legată tastatura. Și fiind vorba despre o sursă de lumină, automat ai un control mai mare, iar de aici rezultă input-ul analogic. Pe măsură ce tasta acoperă mai mult din fasciculul de lumina, cu atât tastatura înțelege că ai apăsat mai tare sau mai încet. Și de aici, printr-un proces de emulare al unui joystick de controller, îți conferă o experiență nelimitată de standardul WASD care îți permitea să te miști pe maxim 16 axe.

În momentul de față integrarea este făcută destul de bine și controlul tastaturii se face direct prin intermediul softului Razer Synapse. Însă există și anumite limitări, acestea venind adesea din partea jocurilor care nu suportă această metodă de control. Spre exemplu, DiRT 5 a refuzat să-mi recunoască tastatura ca și controller cu input analogic, astfel nu funcționează decât pe vechiul setup de înainte, înapoi, stânga, dreapta cu toată forța. În același timp, alte jocuri precum Apex Legends s-au folosit la maxim de această caracteristică.

Razer Huntsman Mini Analog are o construcție robustă

Un lucru care mi-a plăcut la toate tastaturile Razer testate recent a fost calitatea construcției. Razer Huntsman Mini Analog nu este cu nimic mai diferită și oferă un body solid realizat din aluminiu și plastic, în combinație cu niște keycap-uri texturate foarte plăcut. Și cu un format atât de mic, greutatea redusă chiar nu este un minus, ci servește ca și feature pentru acele momente în care ai nevoie de o tastatură în bagaj. Și dacă o tastatură normală încape cu greu, iar un TKL e la limită în multe ghiozdane, piticania asta cu siguranță va intra și-ntrun bagaj de mână micuț fără nici un fel de dificultate.

Vreau să continuăm discuția despre keycaps, mai ales că Razer a făcut câteva schimbări interesante aici. În trecut, tastaturile producătorului foloseau alte capace care personal nu prea mi-au plăcut, dar de vreo câțiva ani au făcut trecerea la astea. Adică niște keycaps de tip doubleshot PBT, care au reușit să-și dovedească fiabilitatea de-a lungul timpului.

Literele de pe taste sunt mari și clare, iluminarea este uniformă și curată, iar inscripțiile laterale sunt ușor de citit și memorat. Așezarea tastelor este și ea bună și chiar dacă spațiul dintre acestea este limitat, fiecare tastă este delimitat bine și îți va fi greu să faci greșeli odată ce te-ai obișnuit cu layout-ul. Și nici ăsta nu este chiar greu, întrucât este cel standard US; bine, cu tastele lipsă de rigoare. Și aproape că nu aș fi avut nimic de comentat, mai ales că totul se simte bine și egal, dar trebuia să găsesc eu ceva ce nu-mi place. Iar în cazul Razer Huntsman Mini Analog este vorba despre inconsistența de feedback dintre taste.

image.png

image.png

WASD sună într-un fel, Space sună diferit, Shift-urile au tonuri diferite și totul ține mult de lungimea tastei. Știu că este o problemă greu de rezolvat, dar de la un producător precum Razer mi-e destul de greu să accept astfel de neajunsuri, mai ales că am testat modele de-ale lor care nu se confruntau cu această problema, deci de putut, se poate.

Un lucru care mi-a plăcut este cablul. Chiar dacă Razer Huntsman Mini Analog nu este wireless, cablul inclus în pachet este un USB Type-A la USB Type-C acoperit cu material textil, destul de lung și rezonabil de gros. Acesta poate fi deconectat atât de la PC, cât și de la tastatura în sine, deci îl poți înlocui sau transporta extrem de ușor. Unii probabil vor folosi această oportunitate ca să schimbe cablul cu unul personalizat, iar cu o plăcuță de bază atât de personalizabilă, e imposibil să nu fii tentat de ideea de a-ți schimba tastele. Pentru cei care vor să facă și asta, am testat, iar keycap-urile compatibile cu switch-urile Cherry, Kailh și Outemu vor funcționa fără probleme și aici.

image.png

Iluminarea RGB este deja un staple pentru companie, astfel Razer Synapse îți oferă control complet asupra luminițelor de pe tastatură. Fiecare tastă este iluminată individual, iar asta le permite utilizatorilor să-și personalizeze așa cum doresc schema de lumini. Personal nu suport să îmi sclipească tastatura în nas noaptea și folosesc setări statice, dar în testele realizate am observat că acuratețea culorilor este foarte bună, chiar dacă iluminarea ar fi putut fi mai puternică, mai ales pe timp de zi. Dar această chestie poate fi depășită ușor prin schimbarea keycap-urilor, întrucât astea stock de pe Razer Huntsman Mini Analog interferează destul de mult cu iluminarea și taie din puterea LED-urilor.

Cum se simt switch-urile analogice în gaming?

Razer Huntsman Mini Analog mi-a fost partener de joacă preț de 30 de zile, astfel a văzut de toate, de la Counter-Strike, la Stray, la Guardians of the Galaxy și multe altele. Și în funcție de joc, impactul caracteristicilor extra a variat destul de mult. În jocuri shooter și adventure diferența a fost aproape inexistentă. Până la urmă CSGO vine cu buton dedicat pentru mers încet și pentru crouch, iar în jocuri precum Guardians of the Galaxy ești în mișcare tot timpul și nu prea ai motive să pășești rar.

În jocuri cu mașini în care prefer fie volanul, fie un gamepad, am reușit într-o oarecare măsură să renunț la controller-ul de Xbox. Însă nu pot să spun că experiența a fost la fel de bună, mai ales că pe controller sunt obișnuit să accelerez și să frânez cu degetele arătătoare, în timp ce degetul mare de la mâna stângă se ocupă de volan. Pe tastatură este diferit, iar controlul nu este la fel de precis pentru că folosești aceleași trei degete de la aceeași mână pentru întreaga schemă de control a mașinii.

Formatul 60% este și el un factor diferențiator aici, iar lipsa săgeților se va resimți destul de tare. Deși credeam că nu am nevoie de ele, am realizat cât de mult le folosesc doar în momentul în care nu le-am mai avut. Așadar, jucătorii de MMO-uri sau titluri care folosesc multe taste pentru input ar putea găsi niște neajunsuri aici. Și un lucru pe care nu l-am apreciat deloc este faptul că Razer ar fi putut include tastele direcționale, cum am mai văzut și pe alte tastaturi cu același format, însă au preferat să păstreze mai mari tastele din acea zona. Nu pot spune că am nevoie de un Shift stânga atât de mare, dar mă gândesc că această schimbare a venit din nevoia de a păstra un format ambidextru pentru aceia care folosesc mâna stângă pentru mouse.

O tastatură extrem de buna pentru gaming, dar și pentru scris

Acest review l-am scris folosind Razer Huntsman Mini Analog. Tastatura s-a descurcat bine în jocuri, însă s-a dovedit extrem de comodă și în scenariile mai plictisitoare; în cazul meu, munca. Switch-urile răspund foarte rapid la comenzi și am găsit experiența de tastare extrem de plăcută per total. Îmi place că ai și feedback auditiv (deși cam gălăgios pentru alții din încăpere), dar poți simți destul de clar atunci când ai ajuns la fundul tastei pentru a-i da drumul.

ARTICOL_RAZER_SWITCH_OPTO_MECANIC_-3.gif

Și uite-așa am mai dat gata încă o tastatură, una care mi-a plăcut destul de mult și pe care o pot recomanda. Este tastatura care să încheie socotelile și să facă orice alt model să fie obsolete în comparație? Hah, nici măcar pe-aproape și văd tastele astea analogice mai mult ca pe un gimmick, dar inovația în sine este foarte tare și are potențial de dezvoltare pe viitor. Însă nu știu câți dintre noi vor mai folosi o tastatură în era următoare, când se pare că gamepad-ul va fi deja old-school, iar inputul se îndreaptă într-o direcție destul de SCI-FI, odată cu popularizarea sistemelor de realitate virtuală.

Dar până când vom ajunge să comunicăm cu PC-ul prin limbajul semnelor, cred că Razer Huntsman Mini Analog este o tastatură bună și interesantă. Are neajunsuri, dar un fan Razer o va aprecia oricum, iar cei care vor să folosească o metodă de input ceva mai diferită, au în față un produs interesant pentru jocurile care suportă controlul hibrid. Iar toată joaca asta costă undeva la 699 de lei, o chestie care îi va face pe mulți să strâmbe din nas. Personal mi se pare mult, dar pe unele produse este greu să pui un preț, iar în cazul de față cred că primești destul pentru cât plătești.

image.png

image.png

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate