Sari la conținut

[Stiri IT] Un hacker român va fi extrădat către Statele Unite pentru a fi judecat


unguru

Postări Recomandate

image.png

Țara noastră este recunoscută pe plan mondial pentru resursele umane de calitate în domeniul IT. Acest atribut se extinde însă, inevitabil, și în domeniul ilegalităților informatice, România fiind țara de origine pentru mulți hackeri capabili. Unul dintre aceștia este Mihai Ionuț Păunescu, cunoscut sub nickname-ul de „Virus”. Acesta ar fi unul din creatorii virusului informatic Gozi, care se folosește de fișiere PDF pentru a fura date de login și parole. Virusul este responsabil pentru furtul a zeci de milioane de dolari din conturi din toată lumea.

Virusul a ajuns inclusiv pe aproximativ 60 de calculatoare de la NASA, cauzând însă pierderi de „doar” aproximativ 20.000$. Mai mult, hackerul român „închiria” virusul și către alți răufăcători, fiind unul din pionierii conceptului de „virus ca serviciu”. Americanii îl aveau deci în vizor de mai bine de zece ani, dar hackerul a reușit să se ascundă până anul trecut.

Potrivit autorităților americane, aceasta nu este singura infracțiune pentru care hackerul român este urmărit. Dovedind un spirit antreprenorial demn de o cauză mai bună, Mihai este acuzat și că a dezvoltat și administrat un serviciu de hosting „bulletproof„, adică o serie de servere de hosting care nu răspund la solicitările autorităților, permițând astfel găzduirea de conținut malițios, ilegal sau imoral.

„Virus” a fost arestat în 2012 în România, dar a reușit să se facă nevăzut ulterior, fiind prins și arestat din nou abia în 2021, pe aeroportul din Bogota, Columbia. Autoritățile americane au cerut și obținut la scurt timp extrădarea sa în SUA pentru a fi judecat. Luând în considerare ce sentință a primit un alt programator implicat în crearea virusului Gozi, adică 3 ani de închisoare și o amendă de 7 milioane de dolari, ne putem aștepta ca Mihai să petreacă cel puțin la fel de mult timp în spatele gratiilor dacă este condamnat.

 

 

SURSA

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate