Sari la conținut

[Stiri IT] Nikon urmează exemplul Canon și va opri dezvoltarea de camere DSLR


unguru

Postări Recomandate

image.png

Conform publicației japoneze Nikkei, Nikon nu va mai dezvolta camere profesionale DSLR, concentrându-se în schimb pe aparate mirrorless. Pentru experții care studiază trendurile în domeniu, această mutare nu este deloc surprinzătoare, deoarece piața de camere DSLR (digital single-lens reflex) a fost în continuă scădere în ultimii ani. Mai mult, oficialii Canon deja declaraseră la finalul lui 2021 că vor renunța și ei să mai dezvolte aparate DSLR premium, iar Sony a prevestit vremuri grele pentru industrie. Nikon s-a (cam) grăbit să nege informația apărută, dar declarația lor nu conține un angajament de dezvoltare a noi produse, ci doar unul legat de producția de camere de acest tip.

Dacă informațiile se dovedesc a fi corecte, aceasta este o veste proastă și neașteptată pentru mulți fotografi. Oricine a utilizat aparate mirrorless știe că acestea sunt în altă categorie decât cele DSLR. Da, au senzori la fel de buni, dar cu siguranță nu se pot compara cu DSLR-urile la celelalte capitole. Sau… pot? Ei bine, în ultimii ani, tehnologia din spatele camerelor mirrorless a progresat în mod spectaculos, singurele capitole în care un body DSLR mai este superior fiind ușurința în configurare și durata de viață a bateriei. În rest? Camerele mirrorless au devenit superioare în cam toate capitolele.

DSLR versus mirrorless

Camerele DSLR vin cu un dezavantaj major față de cele mirrorless: au mai multe piese în mișcare. Ele utilizează o suită de elemente mecanice (inclusiv o oglindă) pentru a trimite imaginea din obiectiv către un vizor optic. În contrast, camerele mirrorless afișează pe un ecran imaginea direct din senzor, fiind astfel mult mai compacte și mai ușoare. Dacă în trecut, datorită ecranelor slabe, asta se traducea prin imagini neclare și cu un lag pronunțat, în ultimii ani progresul tehnologic a eliminat acest neajuns iar imaginile afișate de ecranele camerelor mirrorless au devenit detaliate și cu o luminozitate foarte bună.

image.png

În plus, piese în mișcare egal fiabilitate redusă. Aparatele DSLR au un număr limitat de declanșări până când uzura componentelor poate afecta funcționarea acestora (de aceea e bine să te uiți la numărul de poze făcute atunci când cumperi un aparat DSLR second-hand). Din acest punct de vedere, la camerele mirrorless singurele componente ce se pot uza într-un ritm comparabil sunt cele din interiorul obiectivelor (care sunt separate de corpul camerei și pot fi înlocuite cu ușurință).

Dacă adăugăm aici greutatea mai mică, rapiditatea cu care focalizează și capturează imaginile și calitatea superioară a filmărilor, e de înțeles de ce camerele mirrorless devin tot mai atractive. De partea lor, camerele DSLR mai au doar faptul că bateriile acestora țin mai mult (peste 2000 de cadre față de 4-700 la camerele mirrorless) și rapiditatea cu care pot fi setate (datorită prezenței butoanelor de configurare pe corpul aparatului). La ce progrese face industria acumulatorilor însă, ne așteptăm ca longevitatea bateriei să nu mai fie o problemă în curând.

Utilizatorii camerelor DSLR de la Nikon nu au încă motive de îngrijorare. Cel mai probabil, producția și service-ul pentru astfel de aparate vor continua câțiva ani buni de-acum încolo, pentru că deși în scădere masivă, cererea de aparate entry-level și mid-range este încă foarte mare.

SURSA

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate