Sari la conținut

[Stiri IT] Estonia studiază posibilitatea unor panouri solare pe Lună


Santiago.

Postări Recomandate

Estonia studiază posibilitatea unor panouri solare pe… Lună

  • V-ați gândit cum am putea scăpa de facturile astea mari de la furnizorii de electricitate? Că eu mi-am tot bătut capul. Nu de alta, dar nu consider energia solară alternativa, atât timp cât asta presupune ocuparea unor hectare întregi destinate agriculturii.

➡️ Katriin Kristmann, doctorandă în știința chimică și a materialelor la TalTech (Universitatea de Tehnologie din Tallinn), a început cercetările care vizează dezvoltarea tehnologiei pentru producția de celule solare cu strat monograin pe Lună.

➡️ Rezultatele activității de cercetare sunt planificate pentru a fi utilizate pentru a furniza energie electrică viitoarelor avanposturi lunare ale Agenției Spațiale Europene (ESA) și ale partenerilor săi internaționali. Avanpostul lunar este planificat să fie stabilit la Polul Sud al Lunii în următoarele decenii.

➡️ Celula solară asemănătoare hârtiei de șmirghel se bazează pe tehnologia monograin-powder dezvoltată de cercetătorii TalTech, în care celula solară este formată din mii de cristale mici, cu un diametru de 50 de micrometri, încorporate într-un polimer într-un strat continuu.

➡️ Acest tip de celule solare prezintă numeroase avantaje, cum ar fi tehnologia panourilor solare ușoare, care combină avantajele unui material monocristalin foarte eficient cu producția de panouri cu costuri reduse de tip „roll-to-roll”, permițând fabricarea de panouri solare flexibile, ușoare și eficiente din punct de vedere al costurilor, pentru a acoperi suprafețe vaste cu costuri minime. În principiu, nu există nicio limitare în ceea ce privește dimensiunea și forma modulelor solare.

➡️ Microcristalele utilizate în celula solară cu strat monograin ar putea fi produse din elemente care se găsesc în solul sau regolitul Lunii. Adică, mai pe românește, nu ar fi nevoie de materie primă de pe Terra, deci ar fi la îndemâna coloniștilor selenari.

➡️ Materialul potențial pentru microcristale ar fi pirita FeS2, sau, cu alte cuvinte, „aurul prostului”. Elementele sale, fierul și sulful, sunt destul de abundente în regolitul lunar, iar eficiența teoretică a celulei solare din pirita atinge 25%.

  • Oamenii de știință de la TalTech lucrează deja de câteva decenii la tehnologia celulelor solare cu strat monograin pentru aplicații terestre. Inovația de bază este stratul unic de absorbție a luminii realizat din pulberea monocristalină, care conține elemente abundente și cu costuri reduse. Celulele solare bazate pe această tehnologie vor aduce inovații în domeniul energiei solare integrate în clădiri. (Marit Kauk-Kuusik, șefa laboratorului de materiale fotovoltaice de la TalTech)

➡️ Durata proiectului este planificată să dureze patru ani, timp în care cercetătorii TalTech pot folosi laboratoarele științifice și tehnologice ale ESA din Țările de Jos pentru cercetare și pot colabora cu cei mai buni ingineri și cercetători din lume.

➡️ Ar mai fi de rezolvat și transferul energiei către Pământ. Văzusem la un moment dat o idee de a o transforma în microunde care să fie apoi redirecționate către un receptor terestru.

SURSA

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate