Sari la conținut

[Stiri IT] Tiny Core este un sistem de operare modern de numai 50MB


Demon

Postări Recomandate

Tiny-Core-Linux-Feature-780x470.jpg

 

Lumea distribuțiilor de Linux este foarte complexă și oferă ceva pentru toată lumea. Tiny Core Linux este fix o astfel de distribuție, iar anul acesta a ajuns la versiunea 13.0. Și cum am tot urmărit scena asta în ultimele luni, am decis să mai fac ceva lumina asupra acestui subiect, care mai mereu a fost în umbra Windows și macOS.

Tiny Core Linux 13.0 poate fi descărcat gratuit și fișierul de instalare ocupă doar 21MB. Însă acesta adăpostește un sistem de operare modern, cu o interfață grafică, un kernel Linux modern și posibilitatea de a instala orice aplicație, oricât de nouă și avansată ar fi aceasta. Noutatea cea mai mare introdusă de versiunea 13.0 este trecerea la versiunea de kernel 5.15.10 și câteva funcții noi.
 

Tiny-Core-Linux-13-1.png


Tiny-Core-Linux-13-2-840x630.png

Tiny-Core-Linux-13-3-840x630.png



 

Sistemul de operare este disponibil în două versiuni: 32-bit și 64-bit. Cea de-a doua versiune are o dimensiune ceva mai mare, astfel fișierul de instalare ocupă 31MB. Cerințele de sistem pentru a putea rula Tiny Core Linux 13.0 par ireale comparativ cu ce avem pe piață în momentul de față:

MinimRecomandat

CPUIntel 486DXIntel Pentium 2

RAM46MB128MB

Stocare50MB–

Cu asemenea cerințe de sistem, nu vă așteptați ca Tiny Core Linux să fie un sistem de operare foarte arătos, cu cine știe ce interfață grafică impresionantă. Această distribuție a fost gândită pentru aceia care încă folosesc sisteme vechi, ori vor un sistem de operare foarte lightweight pentru un sistem care va îndeplini sarcini specifice și pentru care sistemul de operare și funcționalitățile acestuia nu sunt neapărat importante.

Și pentru a înțelege ceva mai bine cât de impresionant este spațiul foarte mic ocupat de această distribuție, o voi compara cu Windows 95. Instalarea sistemului de la Microsoft ocupă 30MB, iar după ce procesul este gata, sistemul ocupă mai bine de 100MB. Iar acesta din urmă nu include funcțiile moderne ale distribuției de Linux.

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate