Sari la conținut

The Game Handler – Evolutia PC-ului de gaming intr-o masinarie compacta


IoNuT™

Postări Recomandate

The Game Handler Feature Image

 

Computerul personal a trecut de-a lungul timpului prin multe schimbari, devenind mai puternic, mai mare, mai impunator; o evolutie asemanatoare cu cea a telefoanelor. Insa trendurile se schimba, iar in ultimii ani a aparut o nisa a PC-urilor. Este vorba despre sistemele SFF (small form factor): calculatoare de mici dimensiuni, care incorporeaza toata puterea si tehnologia dintr-un build de dimensiuni normale. Pe aceasta nota, astazi va prezint ceva mai special. Este vorba despre The Game Handler, un PC de gaming compact construit de mainile mele stangi.

Povestea lui The Game Handler
Ce e asta? De unde nume asa ciudat? Ei bine, numele mi-a venit de la carcasa. PC-ul este construit intr-o carcasa Lian-Li TU150 care are deasupra ei un maner. Maner se traduce in engleza drept Handle, iar numele PC-ului se traduce in Cel care se descurca cu jocurile (The Game Handler).

The Game Handler

O sa trecem imediat la treaba si la prezentarea in detaliu a PC-ului, dar inainte de asta o sa dedic cateva cuvinte tuturor celor care au facut acest proiect posibil. Totul a plecat de la un simplu review al carcasei pe care ar fi trebuit sa-l fac pentru prietenii nostri de la Shop4PC, insa a degenerat (din fericire) in ceea ce vedem astazi aici, pe masura ce mai multe companii s-au alaturat. Intai au venit be quiet! cu racirea si sursa, au urmat HyperX cu stocarea si memoria. De la ASUS si AMD deja aveam platforma cu procesor si placa video, astfel m-am trezit cu tot ce aveam nevoie.

Ce ascunde piticania asta sub capota?
Va spun de pe acum: asta nu este un PC ieftin. De altfel, o caracteristica a sistemelor de mici dimensiuni. Dar cred ca este universal valabil faptul ca un sistem echilibrat si dotat cu tot ce trebuie, costa destul de mult. In acest articol o sa vorbesc despre componente, dar si despre motivatia din spatele alegerii acestora. O sa incerc sa fac un fel de mini-review-uri in care sa acopar caracteristicile principale si sa va ofer pareri, sau poate chiar idei. Pana una alta, sa va fac o lista cu specificatiile lui The Game Handler:

Procesor: AMD Ryzen 5 3600X
Cooler: be quiet! Dark Rock Pro 4
Placa de baza: ROG Crosshair VIII Impact
Memorie RAM: HyperX Fury Black 16GB 3200Mhz
Placa video: ROG Strix RTX 2080 Gaming
Stocare: 2x Kingston A2000 M.2 NVMe (500GB + 1TB)
Sursa: be quiet! SFX L 600W 80+ Gold
Carcasa: Lian-Li TU150 Silver TG

The Game Handler

The Game Handler

The Game Handler

The Game Handler
O privire mai amanuntita
Daca va place ce ati vazut pana in acest punct, ramaneti pe pozitii. In capitolul acesta intru in detalii referitoare la componente, urmand ca la urmatorul subtitlu sa intram in benchmark-uri si ce poate face acest PC. Am sa grupez produsele pe categorii, astfel nu voi face lucrare de licenta din articolul asta.

Zic sa incepem cu creierul acestui sistem si anume procesorul. Despre AMD Ryzen 5 3600X am mai vorbit in trecut in review-ul dedicat, dar am sa trec putin in revista cele mai importante caracteristici. Avem in fata un procesor din generatia Ryzen 3000 de la AMD care are nu mai putin de 6 nuclee si 12 fire de executie. Chiar daca in jocuri, acestea sunt mai mult decat e nevoie momentan, acest model este ajutat si de frecventa. Plecand de la 3.8Ghz, frecventa turbo a acestuia ajunge la 4.2Ghz, dar despre asta, ceva mai tarziu. Un plus mare este TDP-ul de numai 95W, care nu s-a dovedit deloc o provocare pentru cooler-ul be quiet! Dark Rock Pro 4. Cred ca piesa de rezistenta a acestui build este fix cooler-ul de pe procesor. DRP4 este capabil sa sustina pana la 250W de procesor, adica cu mult peste ce are nevoie al meu. Asta mi-a permit sa rulez cele doua ventilatoare la 600RPM, ceea ce rezulta intr-un cooler foarte silentios si un procesor rece. In special intr-o carcasa atat de mica.

AMD-Ryzen-5-3600X-840x630.jpg

be-quiet-Dark-Rock-Pro-4-840x630.jpg

ROG-Crosshair-VIII-Impact-938x630.jpg

Placa pe care se bazeaza build-ul este una ceva mai speciala. Este vorba despre ROG Crosshair VIII Impact, o placa de baza intr-un format ceva mai atipic: mini-DTX. Asta mai adauga formatului ITX (17cm x 17cm) inca trei centimetri. ASUS a profitat la maxim de acestia si a integrat un slot SO-DIMM. Acesta permite instalarea unui accesoriu care gazduieste doua porturi M.2, doua headere pentru ventilatoare si un header pentru extensii RGB. Pe langa asta mai tinem cont si de chipset-ul X570. De departe cel mai potent chipset mainstream al acestui moment, cu suport PCIe 4.0, memorii la viteze mari si toata conectivitatea care iti poate trece prin cap, inclusiv un header USB Type-C.

Ca tot a venit vorba de memorii, folosesc un kit HyperX Fury Black format din doua module de cate 8GB la 3200Mhz. In cazul memoriilor nu am simtit nevoia de mai mult si mi-au prins bine pentru ca bolovanul intunecat, dupa cum este numit de producator, cam acopera tot din jurul sau. Sunt sigur ca as putea sa scot frecvente mai mari cu latente mai bune din memorii, dar am preferat sa am totul functional pe moment. Poate le voi bibili pe viitor. Tot de la Kingston am si stocarea. Este vorba de doua SSD-uri Kingston A2000. Acestea sunt format M.2 cu suport NVMe, fiind cele mai rapide solutii de stocare pe care le poti cumpara. Nu sunt cele mai rapide din aceasta categorie, insa nici nu te lasa fara bani. Cel de 500GB este dedicat pentru sistemul de operare, in timp ce al doilea SSD dublu ca si capacitate imi gazduieste jocurile.

HyperX-Fury-Black-840x630.jpg

Kingston-A2000-840x630.jpg

Jocurile mai sus mentionate trebuie sa ruleze pe ceva, nu? Aici intervine placa video ROG Strix RTX 2080 Gaming. Una dintre cele mai puternice placi video din lume, iar in cazul acestui model, una dintre cele mai bune distributii de pe piata. Trei ventilatoare montate deasupra unui heatsink masiv tin placa rece si silentioasa, oferind si frecvente mari. Mai multe despre acest aspect in urmatorul capitol.

ROG-Strix-RTX-2080-Gaming-840x630.jpg

Haideti insa sa vorbim despre motivul pentru care scriu eu acest eseu: Lian-Li TU150 Silver TG. Prima oara am vazut aceasta carcasa in toamna anului trecut si de atunci ma tot bate gandul sa pun mana pe una. Acum ca am facut-o, trebuie sa o laud pentru ca merita din plin asta. TU150 este o carcasa facuta full din aluminiu, iar modul in care toate panourile se monteaza este cireasa de pe tort. Acestea nu folosesc sistemul standard cu suruburi, ci au niste sigurante foarte solide, care permit accesul foarte usor la interior. Varianta pe care o folosesc eu este argintie si vine cu un panou din sticla securizata. Acesta este format din sticla in sine si un cadru metalic care are rolul de a acoperi zona cablurilor ce ies din sursa. Am fost placut surprins de aceasta carcasa si posibilitatile de montaj si racire pe care le ofera, astfel poti folosi pana la doua coolere AIO de 120mm, unul pentru procesor, iar celalalt pentru placa video. Si are si maner! Inima lui The Game Handler este be quiet! SFX L 600W. O sursa de marimea unui ventilator care ofera 600W si are certificare 80+ Gold. Asta asigura stabilitate calculatorului, iar sistemele de protectie iti ofera liniste sufleteasca dupa ce calculezi nota de plata.

be-quiet-SFX-L-600W-840x630.jpg
Lian Li TU150

be quiet! SFX L 600W
The Game Handler este cel mai puternic PC de gaming pe care l-am avut!
O pasiune pentru calculatoare am avut inca de pustan, insa nebunia pe bune m-a apucat in primul an de facultate, adica acum vreo cinci ani de zile. De atunci si pana astazi, am schimbat nu mai putin de sase configuratii, la fiecare dintre acestea avand parte de cate un upgrade serios. Toate acestea m-au adus in acest punct. O evolutie ok tinand cont ca am plecat de la un Pentium G3220 si o placa GTX 560Ti. Cat de puternic este insa The Game Handler? Ei bine, foarte, iar pentru a motiva numerele, trebuie sa va zic povestea, nu?

The Game Handler

The Game Handler

AMD Ryzen 5 3600X si overclock-ul – O aventura cu nabadai

Ce faci cand ai o placa X570 si un procesor din seria X? Overclock, ce naiba sa faci?! Usor de zis, relativ greu de facut din ce am experiementat. Dupa nspe variante si batai de cap, alaturi de multe reseturi de BIOS si chiar si un brick la placa (noroc cu BIOS Flashback), am reusit sa ajung la niste valori stabile. Astfel am atins 4200Mhz pe toate cele sase nuclee (si firele de executie aferente) iar voltajul este setat manual la 1.25v. Asta a rezultat in putere semnificativ mai mare decat setarile stock si fluctuatii mai rare ale temperaturii. In idle, am in jur de 35-40 de grade, in functie de temperatura din camera si de cat de incinsa e placa video, iar in load situatia este foarte roz. In jocuri vad in jur de 55-60 de grade, iar in teste precum Prime95 Small TFT nu am sarit de 75 de grade.

CPU-Z-Validator-4.2Ghz-1.25v-600x315.jpgCinebench-R20-4.2Ghz-1.25v-600x315.jpg
CPU-Z Validator

Cinebench R20
Nici placa video nu a scapat fara bibileala

Aici povestea este mai amuzanta putin. Se face ca RTX 2080-ul meu are vreun an de utilizare la activ, timp in care a strans si ceva praf. Asta facea ca placa sa ruleze in full load undeva pe la 82 de grade. Intr-o carcasa ITX asta este o temperatura acceptabila, dar mi-am zis ca nu-i destul. Ce am facut?

ROG-Strix-RTX-2080-Gaming-Disectie-1200x
Pasta originala pe chip

Resturile de pe radiator

Chip-ul aproape curatat
Cam asa arata placa video. Putin cam prafuita, pasta de pe ea arata de parca a explodat in momentul aplicarii si am impresia ca cine a aplicat-o in fabrica a fost cam zelos. Am curatat bine si am schimbat cu Thermal Grizzly Kryonaut. Dupa aplicarea pastei termice si setarea unui fan curve putin mai agresiv, temperatura in load nu trece acum de 65 de grade. Asta mi-a permis si sa umblu putin la frecvente, iar in jocuri, placa sta la 1980Mhz. Un boost nu foarte mare, dar care si-a facut simtita prezenta.

Unigine-Heaven-1080p-Extreme-600x315.jpg
TimeSpy

Unigine Heaven
Stocarea are si ea un impact pozitiv

Cele doua SSD-uri Kingston A2000 si-au facut simtita prezenta. Pe langa faptul ca sistemul pare ca zboara, timpul de acces si de prelucrare a fisierelor s-a micsorat semnificativ. Asta s-a simtit in jocuri, unde sunt printre primii care se conecteaza la un meci, dar si in vitezele de download. Cat timp am avut vechiul HDD de 5400RPM, viteza maxima de descarcare pe care o prindeam era de vreo 70MB/s, insa dupa upgrade, a urcat la 100-110MB/s, adica maximul suportat de reteaua mea. Mai jos am atasat si testele pentru SSD-uri.

Kingston-1000GB-Bench-600x315.jpg
Kingston A2000 500GB

Kingston A2000 1TB
Cat de bine se descurca The Game Handler cu jocurile?

Foarte bine! Toate jocurile au fost testate pe o perioada extinsa de timp, iar media a fost calculata cu MSI Afterburner. Toate au fost setate la maxim, cu mici exceptii: Call of Duty Modern Warfare nu are ray tracing activ, iar Forza Horizon 4 este randat la 4K in loc de 1440p pentru a obtine screenshot-uri mai detaliate.

The Game Handler Gaming Benchmarks

The Game Handler Gaming Benchmarks

Cum arata noul PC?
Ei bine, sunt foarte mandru de ce mi-a iesit si cred ca The Game Handler este cel mai tare PC pe care l-am asamblat pana acum. Am ajuns la concluzia asta dupa ce am facut un calcul scurt intre timpul de asamblare, dificultate si satisfactia de la final. Desigur, astea sunt pareri personale, dar o sa las pozele sa vorbeasca.

 

The Game Handler
Oare asa arata viitorul PC-urilor de gaming?
Eh, asta este o intrebare la care mi-e greu sa raspund. Segmentul SFF a devenit insa din ce in ce mai accesibil in ultimii ani. Producatorii au inteles ca multi oameni sunt atrasi de astfel de build-uri, dar sunt descurajati de costul piperat. Se vede asta si in evolutia preturilor si chiar daca PC-ul de fata este departe de accesibil, exista variante foarte bune. Desigur, sunt si multi care cred ca nebunia asta mica arata a toaster sau cuptor cu microunde (mai de graba asta) si cred ca formatul de turn este sfant. Ei bine, nu va pot judeca 😀 Important este ca toti suntem pasionati si iubim sa ne petrecem timpul liber cu nasul in jucariile astea.

Sper ca ati gasit acest articol interesant; poate chiar educativ. Pentru mine, cu siguranta a fost o placere sa-l scriu si sa asamblez PC-ul. A fost o intreaga aventura si mi-a ocupat timpul in perioada izolarii, asadar m-a ajutat mai mult decat m-as fi asteptat. Pentru orice curiozitati si feedback, va astept la discutii in sectiunea de comentarii si pe Facebook!

 

 

sursa:          ZonaIT

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate