1. Chiar dacă codifică toate informațiile care alcătuiesc un organism, ADN-ul este construit folosind doar patru blocuri de construcție, nucleotidele adenină, guanină, timină și citozină.
2. Fiecare ființă umană împărtășește 99,9% din ADN-ul său cu orice alt om.
3. Dacă puneți toate moleculele de ADN din corpul vostru cap la cap, ADN-ul ar ajunge de la Pământ la Soare și înapoi de peste 600 de ori (de 100 de trilioane de ori șase picioare împărțit la 92 de milioane de mile).
4. Oamenii împărtășesc 60% din gene cu muștele de fructe și se știe că 2/3 dintre aceste gene sunt implicate în cancer.
5. Împărtășești 98,7% din ADN-ul tău în comun cu cimpanzeii și bonobo-ii.
6. Dacă ai putea tasta 60 de cuvinte pe minut, opt ore pe zi, ar dura aproximativ 50 de ani pentru a tasta genomul uman .
7. ADN-ul este o moleculă fragilă . De aproximativ o mie de ori pe zi i se întâmplă ceva care să provoace erori. Acestea ar putea include erori în timpul transcripției, daune cauzate de lumina ultravioletă sau oricare dintre o serie de alte activități. Există multe mecanisme de reparare, dar unele daune nu sunt reparate. Asta înseamnă că purtați mutații! Unele dintre mutații nu provoacă rău, câteva sunt utile, în timp ce altele pot provoca boli, cum ar fi cancerul. O nouă tehnologie numită CRISPR ne-ar putea permite să edităm genomuri, ceea ce ne-ar putea conduce la vindecarea unor astfel de mutații precum cancerul, Alzheimer și, teoretic, orice boală cu o componentă genetică.
8. Cea mai apropiată rudă genetică de nevertebrate a oamenilor este o creatură mică cunoscută sub numele de ascidia steaua sau tunicatul steau de aur. Cu alte cuvinte, ai mai multe în comun, genetic vorbind, cu acest cordat minuscul decât ai cu un păianjen sau o caracatiță sau un gândac.
9. De asemenea, împarți 85% din ADN-ul tău cu un șoarece, 40% cu un muscă de fructe și 41% cu o banană.
10. Friedrich Miescher a descoperit ADN-ul în 1869, deși oamenii de știință nu au înțeles că ADN-ul este materialul genetic al celulelor până în 1943. Înainte de acel moment, se credea că proteinele stochează informații genetice.
Sursa : Greelane.com