Sari la conținut

[Stiri lume]Clasamentul mondial al tarilor cu cei mai fericiti oameni


InferNal

Postări Recomandate

România urcă în clasamentul mondial al fericirii, dominat de Finlanda .

Finlanda este cea mai fericită țară din lume, poziție pe care o ocupă pentru al șaselea an consecutiv, cu un scor semnificativ înaintea celorlalte. 
Danemarca își păstrează al doilea loc, iar Islanda ocupă a treia poziție. România a urcat patru poziții până pe locul 24 față de raportul precedent. Un salt mai mare a fost făcut de Israel, care ajunge pe locul patru de pe nouă. Top 10 mai include Olanda, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg și Noua Zeelandă. An de an, cele mai fericite țări tind să fie aceleași, dar acum a existat o excepție, Lituania, care a crescut constant în ultimii șase ani, de la locul 52 în 2017, la locul 20 în acest an.

Venitul, dar și bunăvoința și cinstea contribuie la fericire

Clasamentul realizat printr-o inițiativă ONU se bazează în mare parte pe evaluările vieții din ultimii trei ani ale unor oameni din aproape 150 de țări. Cele șase variabile cheie pe care le cuantifică raportul sunt venitul (PIB pe cap de locuitor), sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea de a face alegeri de viață, generozitatea și lipsa corupției. Decalajul între cele mai fericite și cele mai nefericite țări din listă este mare. Afganistanul și Libanul distrus de război rămân țările cele mai puțin fericite, având evaluări medii ale vieții cu peste cinci puncte mai mici (pe o scară de la 0 la 10) față de cele mai fericite zece țări.

Generozitatea stimulată de pandemie. Nu și în Rusia

Una dintre constatările cheie în raportul din acest an este creșterea globală a bunăvoinței, în urma pandemiei. Conform datelor din 2022, tendința oamenilor de a fi amabili, generoși și altruiști față de ceilalți a fost cu 25% mai frecventă decât înainte de pandemie. Acest spirit binevoitor a fost înregistrat și în țări precum Ucraina și Rusia, care în 2020 și 2021 au cunoscut creșteri globale ale bunăvoinței. Pe parcursul anului 2022, totuși, bunăvoința a crescut brusc în Ucraina, dar a scăzut în Rusia.
getty_478389113_970647970450091_99776.jp
Sursa: Click aici !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate