Sari la conținut

[Stiri LUME] Semnal de alarmă al medicilor în fața valului puternic de gripă - Nu e târziu să vă vaccinați!


Alexandru06 @ LCS

Postări Recomandate

  • Administrator

media-163251040962218600.jpg

>>SURSA<<

Coinfecția gripă-COVID-19 (Flurona) a făcut prima victimă în România: o femeie de 74 de ani, internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care avea și boli asociate. Medicii spun că nu este târziu să ne vaccinăm antigripal.

Potrivit managerului instituției sanitare, dr. Florin Roșu, pacienta fusese spitalizată încă din data de 29 noiembrie și era nevaccinată atât împotriva COVID-19, cât și împotriva gripei.

Vaccinul își face efectul în 10 zile:

Medicii infecționiști atrag atenția că pacienții cu boli cronice și trecuți de vârsta de 65 de ani sunt o categorie mult mai vulnerabilă în fața infecțiilor respiratorii de sezon, în condițiile în care pandemia de SARS-CoV-2 încă nu s-a terminat. Aceștia recomandă atât vaccinarea antigripală, cât și cea împotriva COVID-19 cu vaccin bilavent. „Categoric nu este târziu să ne vaccinăm acum. Niciodată nu este timpul pierdut. Doar că trebuie luat în calcul un interval de timp de 10 zile până când voi avea efectul scontat de la vaccin. Și că, atunci când mă vaccinez nu trebuie să fiu într-un episod acut de boală”, explică dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București.

Acesta mai spune că măsurile care previn infectarea trebuie luate și la nivel individual. „Pentru că, la nivel individual, îmi doresc să mă protejez. Vaccinarea într-o măsură la fel de mare împotriva SARS-CoV-2 și antigripală fac parte dintre metodele vechi de prevenție. Vaccinul nu doar că mă protejează pe mine, dar îi protejează și pe cei din familie care sunt probabil vulnerabili și care ar putea lua infecția de la mine”, mai spune medicul infecționist.

Debut brusc și zgomotos

La persoanele cu dublă infecție – atât virus gripal, cât și SARS-CoV-2 – simptomatologia este mai zgomotoasă, cu debut brusc și cu amplificare a simptomelor precum durerile musculare, articulare, de cap, plus afectare pulmonară.

Potrivit dr. Adrian Marinescu, este de așteptat ca numărul cazurilor de Flurona depistate să crească în perioada următoare, în condițiile circulației simultane atât a virusurilor care dau infecții respiratorii de sezon, cât și a variantelor și subvariantelor care produc COVID-19. Specialiștii recomandă populației să se adreseze medicului de familie în primele 24 de ore de la debutul simptomelor, iar dacă acestea persistă 2-3 zile, să se prezinte la spital. Automedicația este contraindicată. Spațiile trebuie aerisite sistematic, igiena corectă a mâinilor trebuie riguros respectată la fel și distanțarea și purtatul măștii în zonele aglomerate.

Reamintim că, în România, autoritățile au declarat stare de alertă epidemiologică pentru gripă luni, după trei săptămâni de creștere puternică a numărului de cazuri de infecții respiratorii cu virus gripal. Medicii infecționiști estimează că, la finalul lunii ianuarie, vom ajunge pe un trend descendent al numărului de infecții cu virusul gripal.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate