Sari la conținut

[STIRI] TOP 5 funcții ale televizoarelor Samsung Neo QLED care asigură o experiență excelentă în gaming


PYnK

Postări Recomandate

neo-qled-gaming.jpg

Televizoarele Neo QLED de la Samsung sunt primele lansate de companie care folosesc noua tehnologie Mini-LED. Aceasta asigură un contrast înalt, nuanțe de negru îmbunătățite și luminozitate înaltă, în special în afișarea conținutului în format HDR. Dar aceste televizoare nu sunt foarte performante doar în afișarea de filme și seriale, ci includ o gamă largă de funcții dedicate gamerilor, fie că vor folosi console sau PC-uri. De altfel, noile televizoare Neo QLED oferă câte ceva pentru fiecare tip de gamer, iar toate modurile de utilizare promit cea mai înaltă calitate a imaginii posibilă.

1. Game Bar

Totul începe cu Game Bar, meniul dedicat jocurilor video din sistemul de operare Tizen al televizorului printr-o apăsare lungă pe butonul play/pause. Meniul de pe ecran oferă acces rapid la toate funcțiile de gaming avansate pe care televizoarele Neo QLED le integrează și aplică instant schimbările. Pentru că apare în partea de jos a ecranului și nu ocupă întreaga imagine, poți vedea imediat impactul pe care acestea le au asupra conținutului afișat.

Poți activa sau dezactiva funcția HDR, de exemplu, sau funcția de framerate variabil, poți alege dispozitivul pe care să fie redat sunetul (boxele interne, soundbar, căști, etc.), sau poți activa sau dezactiva Game Mode. Desigur, poți activa sau dezactiva alte funcții, precum ALLM, sau poți seta televizorul să afișeze în 60 sau 120 Hz. De fapt, cam toate funcțiile despre care vom vorbi mai jos pot fi accesate rapid din acest meniu.

2. Auto Low Latency Mode

O caracteristică importantă a unui monitor, pentru a putea fi recomandat pentru gaming, este timpul de răspuns. Cu cât există un timp mai mic între momentul apăsării unui buton și acțiunea de pe ecran, cu atât vei avea un avantaj competitiv mai mare față de adversari în jocuri online. Televizoarele Samsung din gama Neo QLED beneficiază de tehnologia Auto Low Latency Mode (ALLM), care detectează automat atunci când rulează un joc video pe o consolă sau pe PC și reduce acest timp de răspuns la minimum.

Pe lângă dezactivarea funcțiilor de procesare de imagine, care sunt dedicate conținutului pasiv, precum filme, seriale sau vizionarea de programe TV, ALLM pune televizorul în „Game Mode”. Astfel, în jocuri care sunt rulate în rezoluție 4K la 120 Hz, fie pe o consolă de generație nouă, precum PlayStation5 sau Xbox Series X, sau un PC high-end cu o placă grafică din generațiile RTX 30 sau AMD RX 6000, echipate cu HDMI 2.1, timpul de răspuns ajunge la 5,8 ms. Pentru gaming la 60 Hz în 4K, timpul de răspuns rămâne foarte rapid, la numai 9,8 ms. Aceste valori sunt comparabile cu cele ale celor mai rapide monitoare dedicate pentru de gaming.

motion-xcelerator-turbo.jpg

Auto Low Latency Mode alături de funcția de „backlight strobing”, numită de Samsung „Motion Xcelerator Turbo+”, care sincronizează iluminarea ecranului cu frecvența de afișare, pot reduce nu doar timpul de răspuns, dar și efectul de blur al mișcării de pe ecran. Rezultatul este o imagine clară și acțiuni redate imediat ce butoanele sunt apăsate pe controller sau tastatură.

3. FreeSync Premium Pro

Capabilitățile de VRR, sau Variable Refresh Rate, permit jocurilor video să sincronizeze framerate-ul afișat cu refresh rate-ul ecranului. În consecință, atunci când framerate-ul variază și nu este constant la valoarea refresh rate-ului, poate apărea un input lag variabil, care reflectă o experiență de gaming uneori neplăcută. De asemenea, FreeSync elimină complet cadrele „tăiate”, nesincronizate, care pot strica aspectul vizual al imaginii afișate pe ecran. Samsung Neo QLED include VRR prin intermediul tehnologiei FreeSync Premium Pro, fiind chiar primul televizor de pe piață cu certificare AMD pentru această tehnologie.

FreeSync Premium Pro asigură însă încă un avantaj, însă. Pe lângă un input lag îmbunătățit și eliminarea efectului de tearing, jocurile pot fi afișate în același timp și în format HDR, cu o paletă extinsă de culori și păstrarea detaliilor atât în scenele întunecate, cât și în cele foarte luminoase. Tehnologia FreeSync Premium Pro poate fi folosită momentan doar pe console Xbox Series S și X și PC-uri echipate cu plăci video moderne. PlayStation 5 nu a primit încă update-ul promis care va adăuga suport pentru VRR.

4. Super Ultrawide GameView

Ne-am obișnuit să consumăm conținut în format 16:9, însă în ultima perioadă, gamerii de PC au început să adopte monitoarele de gaming ultrawide. Modelele de televizoare Neo QLED pot însă servi drept monitor de gaming ultra-wide, opțiunea fiind accesibilă tot din meniul Game Bar. Practic, televizorul poate fi setat pentru afișare în mod 21:9 sau 32:9, cele mai comune formate ultrawide, fiind recunoscut cu rezoluția nativă a unui astfel de monitor în Windows. Acesta devine practic un televizor 2-in-1, fiind atât un televizor foarte mare pentru conținut 16:9, cât și un monitor foarte lat, comutarea fiind posibilă cu o singură apăsare de buton.

freesync-premium-pro-2048x1388.jpg

Asta îți permite să extinzi câmpul vizual din joc pe orizontală, având astfel un avantaj tactic în jocurile de multiplayer, de exemplu. Implicit, această funcție afișează pe mijlocul ecranului imaginea, însă aceasta poate fi oricând mutată mai sus sau mai jos. Datorită tehnologiei mini-LED, barele din jurul imaginii ultrawide sunt perfect negre, iluminarea fiind oprită în acea zonă. Astfel, experiența este mult mai captivantă și poți să nici nu percepi acele bare negre, mai ales într-o cameră întunecată.

5. Object Tracking Sound+

La bază, funcția Object Tracking Sound+ (OTS+) este realizată pentru a asigura redarea mai captivantă a filmelor și serialelor, însă aceasta poate fi folosită cu succes și în gaming, oferind pe lângă o experiență audio îmbunătățită, chiar și un avantaj strategic. Asta pentru că televizoarele Samsung Neo QLED analizează în timp real elementele de pe ecran și asigură că sunetul redat este corect poziționat în 3D conform elementelor afișate.

Astfel, vei auzi întotdeauna sunetele din direcția din care vin în joc, fără a fi necesar un sistem de difuzoare surround. Asta pentru că modelele superioare ale seriei Neo QLED sunt echipate cu sisteme audio 4.2. Practic, sunetul se mișcă odată cu acțiunea de pe ecran.

object-tracking-sound.jpg

Bonus: Multi View

Seria Neo QLED de la Samsung include atât modele de televizoare 4K, cât și modele 8K. Astfel, această funcție am marcat-o drept bonus, întrucât este disponibilă doar pe variantele 8K. Dacă alegeți un astfel de televizor, veți beneficia în gaming de un avantaj foarte mare: posibilitatea de a afișa două, trei sau patru surse simultan. Și pentru că vorbim de modele 8K, diagonala este destul de mare pentru a găzdui toate aceste surse, în timp ce fiecare imagine poate fi afișată nativ în rezoluție 4K.

Astfel, poți avea un joc pe PlayStation 5 într-o parte a ecranului și un meci de fotbal în cealaltă, sau poți conecta până la patru console simultan pentru o sesiune de gaming în patru pentru jocuri care nu au capabilități split-screen. Desigur, rămâne la latitudinea fiecărui gamer să își împartă ecranul în ce moduri dorește.

multiview.jpg

Astfel, fie că alegeți un televizor Neo QLED 4K, sau unul 8K, cu siguranță veți primi o experiență de gaming de calitate. Aceasta va va fi semnificativ îmbunătățită atunci când toate aceste tehnologii funcționează împreună pentru asigura cea mai mică latență, cea mai bună calitate a imaginii, cel mai luminos mod HDR, cel mai larg câmp vizual și cel mai captivant sunet.

Sursa

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate