Sari la conținut

[fotbal]Teren de sport de 7 miliarde de lei vechi devalizat de comunitatea „recunoscătoare”


beto

Postări Recomandate

IMG_6916.jpg

În ultimii 10-15 ani, a devenit o obişnuinţă să auzim primarii din diverse localităţi ale judeţului vorbind despre proiecte în beneficiul comunităţilor care i-au ales. Accentul cade, firesc şi logic, pe utilităţi şi infrastructura rutieră, dar o prioritate au devenit şi terenurile de sport, mai ales de când se ţin adevărate pledoarii publice pentru mişcare, o componentă esenţială a unei vieţi sănătoase. Acest argument l-a impulsionat și pe primarul de Războieni să găsească fonduri pentru un teren de sport, unde copiii și tinerii din comună să poată juca fotbal, handbal sau volei, după preferințe. Lucrările au fost finalizate în 2010 și au costat 7-8 miliarde de lei vechi, după cum spune Bogdan Țarălungă.

Acum, după doar 10 ani de la darea în folosință, terenul și clădirea pentru vestiare arată ca vai de lume. ”Recunoștința” comunității s-a manifestat foarte rapid după inaugurare prin ”relocarea” centralelor termice și a boilerelor, care au dispărut într-o noapte. S-au făcut reclamații la poliție, dar autorii nu au fost găsiți. La fel de rapid au fost distruse scaunele, iar furia celor care probabil au pierdut vreun meci s-a răsfrânt asupra pereților, loviți cu picioarele până a sărit varul de pe ei, a burlanelor – dislocate prin același procedeu, și a coșului de gunoi, acum turtit în gard și înconjurat de cioburi de la sticlele cu bere, consumate constructiv în timpul orelor de sport. Pe alocuri au dispărut și plasele de sârmă din împrejmuirea terenului, sau au fost „distorsionate” tot prin lovire activă.

”Terenul este folosit în permanență, dar nefiind la drum să-l poți vedea, e vandalizat tot timpul și facem în fiecare an câte o reparație cum putem și mai schimbăm plasa pe unde e ruptă. Vin copii și tineri și din satele din jur numai că ne lovim de obiceiurile din ziua de azi: unii mai beau o bere și mai rup un gard sau distrug tencuiala”, ne-a declarat primarul Bogdan Țarălungă.

Terenul de sport este situat în parcul comunal, în vecinătatea a două simboluri: Monumentul eroilor, care prin simpla existență ar trebui să impună o altfel de atitudine, și fosta școală sătească – acum un cămin cultural folosit ca depozit, aflat în așteptarea unor fonduri pentru reabilitare. Pe peretele fostei școli este o placă pe care se poate citi următorul text: ”În anul 1907 a avut loc cea mai puternică răscoală țărănească din România. La Războienii de Jos, unde unul din capii răscoalei a fost și învățătorul T.V. Ungureanu, țăranii s-au ridicat împotriva exploatării și nedreptăților înfruntând cu bărbăție crunta represiune”.

În spatele școlii sunt niște toalete, genul rural, absolut expuse privirilor oricărui trecător. Ușile sunt scoase la fiecare sfârșit de toamnă și montate înapoi la fiecare început de vară, când locul devine animat și oamenii trebuie să aibă unde merge când îi presează vreo nevoie. Altfel, și acele uși dispar în timpul iernii, deși după dimensiunile tocurilor par destul de grele. E o dovadă în plus că ideea de ”bărbăție” s-a transmis distorsionat la generația de azi, de la generațiile trecute, care au inițiat răscoala din 1907 și de la cele și mai vechi, care au luptat cu Ștefan cel Mare la Valea Albă.

Cristina MIRCEA

IMG_6910.jpg

Sursa:Mesagerul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate