Sari la conținut

Hoarder digital: ce spune despre tine dependența de-a păstra tot felul de fișiere inutile


MAVERIK.

Postări Recomandate

Câte e-mailuri sunt în inboxul tău? Dacă răspunsul este “mii” sau dacă de multe ori te străduiești să găsești un fișier în computerul tău în hard disk-ul aglomerat, atunci ai putea fi clasificat ca un disposofob digital. Este un comportament din viața reală care are relevanță și pe internet, conform noilor studii.

În lumea fizică, tulburarea de adunare excesivă de obiecte a fost recunoscută ca o afecțiune psihiatrică distinctă în rândul persoanelor care strâng cantități excesive de obiecte, până la punctul în care le împiedică să ducă o viață normală. Această afecțiune psihiatrică se numește disposofobie.

Cercetările au început să arate că această afecțiune poate fi o problemă și în lumea digitală

Un studiu de caz publicat în British Medical Journal a descris un bărbat în vârstă de 47 de ani care, pe lângă păstrarea obiectelor fizice, a făcut în jur de 1.000 de fotografii digitale în fiecare zi. Apoi, petrecea multe ore editând, clasificând și copiind imaginile pe diferite unități de disc externe. Era autist și poate că a fost mai degrabă un colecționar, dar tendințele sale digitale i-au cauzat multă suferință și anxietate.

Autorii acestei lucrări de cercetare au definit strângerea digitală ca „acumularea de fișiere digitale până la pierderea perspectivei, ceea ce duce, în cele din urmă, la stres și dezorganizare”. Analizând sute de oameni, oamenii de știință au constatat că “tezaurizarea digital” este obișnuită la locul de muncă. Într-un studiu în care s-au intervievat angajați din două mari organizații care au prezentat o mulțime de comportamente de tezaurizare digitală, s-au identificat patru tipuri de tezaurizare digitală.

Care sunt cele patru tipuri de oameni care strâng lucruri inutile pe internet

„Colecționarii” sunt organizați, sistematici și își controlează datele. „Colecționarii accidentali” sunt dezorganizați, nu știu ce au și nu au control asupra lucrurilor lor digitale. „Colecționarul prin instrucțiuni” păstrează datele în numele companiei lor și, în cele din urmă, „colecționarii anxioși” au legături emoționale puternice cu datele lor – și sunt îngrijorați de ștergerea acestora.

Deși tezaurul digital nu interferează cu spațiul personal de locuit, acesta poate avea în mod clar un impact negativ asupra vieții de zi cu zi. Cercetările sugerează, de asemenea, că reprezintă o problemă serioasă pentru întreprinderi și alte organizații și chiar are un impact negativ asupra mediului.

Pentru a evalua gradul de acumulare digitală, s-au chestionat inițial peste 400 de persoane, dintre care mulți au recunoscut un comportament de strângere nejustificată a documentelor. Unele persoane au raportat că au păstrat mii de e-mailuri în Inbox și în dosare arhivate și nu și-au șters niciodată mesajele. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru e-mailurile de lucru, care au fost văzute ca fiind potențial utile ca dovezi ale muncii întreprinse, un memento al sarcinilor restante sau, pur și simplu, au fost păstrate „pentru orice eventualitate”.

Oamenii sunt reticenți la butonul „Delete”

Interesant este că, atunci când li s-a cerut să ia în considerare consecințele potențial dăunătoare ale neștergerii informațiilor digitale – cum ar fi amenințarea cu securitatea cibernetică a informațiilor confidențiale de afaceri – oamenii au fost în mod clar conștienți de riscuri. Cu toate acestea, respondenții au arătat o mare reticență în a apăsa butonul de ștergere.

La prima vedere, tezaurizarea digitală poate să nu pară o problemă – mai ales dacă funcționează pentru organizații mari. Stocarea este ieftină și efectiv nelimitată, datorită sistemelor de stocare pe internet „cloud”. Dar acest lucru poate duce în continuare la consecințe negative.

În primul rând, stocarea a mii de fișiere sau e-mailuri este ineficientă. Pierderea unor cantități mari de timp în căutarea fișierului potrivit poate reduce productivitatea. În al doilea rând, cu cât sunt păstrate mai multe date, cu atât este mai mare riscul ca un atac cibernetic să conducă la pierderea sau furtul de informații acoperite de legislație privind protecția datelor. În UE, noile norme GDPR înseamnă că companiile care pierd datele clienților din cauza hacking-ului ar putea fi sancționate cu amenzi puternice.

Consecința finală a acestei practici – acasă sau la locul de muncă – este una de mediu. Datele acumulate trebuie stocate undeva. Reticența de a avea o eliminare digitală poate contribui la dezvoltarea de servere din ce în ce mai mari, care utilizează cantități considerabile de energie pentru a le răci și a le întreține.

Cum să abordezi acest comportament pe internet

Cercetările au arătat că acești colecționari pe internet pot dezvolta strategii pentru a reduce comportamentele lor de acumulare. S-a constatat că întrebarea oamenilor asupra a câte fișiere cred că au, de multe ori îi surprinde și îi alarmează, forțându-i să se mai gândească asupra acumulării lor digitale și a comportamentelor de stocare.

Deoarece acest tip de comportament este adesea asociat cu anxietatea și nesiguranța, abordarea sursei acestor emoții negative poate atenua comportamentele de acest gen. Locurile de muncă pot face mai multe aici, reducând traficul neesențial de e-mail, făcând foarte clar ce informații ar trebui păstrate sau aruncate și oferind instruire cu privire la responsabilitatea datelor la locul de muncă.

Procedând astfel, companiile pot reduce anxietatea și nesiguranța legate de eliminarea informațiilor învechite sau inutile, ajutând angajații să evite constrângerea de a salva și stoca obsesiv cea mai mare parte a datelor lor digitale.
SURSA:www.playtech.ro

 

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arhivat

Acest topic este acum arhivat și este închis pentru alte răspunsuri.

  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Termeni de Utilizare & Politică Intimitate