History and tourism
You can open a maximum of 5 topics per day.
Topics that have NOT received an answer for more than 72 hours will be closed.
We do not accept obscene, offensive language brought to any member on the forum!
Subforums
298 topics in this forum
-
- 0 replies
- 382 views
REGULAMENT DESCHIDERE TOPIC NOU Când creaţi un topic nou, acesta trebuie sa fie de minim 3-4 randuri cu informatii relevante. Încălcarea regulii duce la primirea unui avertisment verbal şi închiderea topicului. Este recomandată adăugarea unor capturi de ecran sau poze pentru facilitarea procesului de recomandare. Titlul topicului trebuie să definească recomandarea. Încălcarea regulii duce la primirea unui avertisment verbal şi redenumirea topicului. Folosiţi funcţia "Search" pentru a vă asigura că recomandarea nu a mai fost adresată. Încălcarea regulii duce la primirea unui avertisment verbal şi închiderea topicului. Topicurile care …
Last reply by Tavvy, -
[Istorie] Cele trei domnii ale lui Vlad Țepeș: campanii militare, alianțe politice, epurări interne
by device-
- Manager Server
- 0 replies
- 20 views
Una dintre cele mai faimoase domnii din spațiul românesc a fost cea a lui Vlad Țepeș (1431-1476). Ajuns celebru la nivel mondial pentru pedeapsa capitală pe care o acorda cu mare larghețe tuturor – pedeapsă care i-a dat și porecla –, dar și pentru rolul de vampir transilvănean „oferit” de către un scriitor irlandez ajuns în vogă, Țepeș mai este și personajul principal al multor legende din acea perioadă, deloc măgulitoare. Vlad Țepeș a condus Valahia doar câțiva ani, în trei domnii distincte, dar experiențele sale militare nu au avut loc doar ca voievod al Valahiei, ci și pe post de comandant în Moldova și Ungaria, în anii săi de exil. După ce a învățat bazele tacti…
Last reply by device, -
-
- 0 replies
- 20 views
Maramureșul este printre cele mai frumoase regiuni din România. Este cunoscut pentru peisajele sale pitorești, arhitectura tradițională din lemn și patrimoniul cultural bogat. Maramureșul are o mulțime de obiective turistice, însă iată cele mai importante dintre acestea Dănești este un sat situat în județul Maramureș, care are câteva obiective interesante pe care le poți vizita: Localitatea este cunoscută datorită calităților curative ale apelor sulfuroase, care sunt folosite în tratarea unor afecțiuni precum boli ale sistemului respirator și tratamente ale sistemului periferic nervos ori boli ginecologice. Stațiunea balneară sezonieră Băile Dănești s…
Last reply by Claudikes, -
[Istorie] Mihai Viteazul, văzut prin ochii cronicarilor: „Făcuse pe turci de tremura de frica lui“
by device-
- Manager Server
- 0 replies
- 16 views
Domnitorul Mihai Viteazul a fost apreciat de cronicarii vremii pentru curajul cu care s-a luptat cu turii. El a fost însă criticat pentru faptul că a realizat unirea dintre Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Mihai Viteazul (1558 – 1601) a fost domnitorul Ţării Româneşti între 1593 şi 1600. El a reuşit prima unire între Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Cronicarii din secolul al XVII-lea l-au caracterizat pe Mihai Viteazul ca pe un bun strateg militar şi un foarte curajos soldat. „Şi era aşa de groaznic Mihai – vodă şi vestit de războaie în toate aceste părţi, cât, îndată ce au sosit la Suceava, i s-au închinat şi cetatea Sucevei şi a Neamţului, la…
Last reply by device, -
-
- 0 replies
- 27 views
Existenţa istoricã a grecilor se remarcã în primul rând prin elaborarea unei formule de organizare politicã proprie, precum şi forţa de iradiere culturalã. Centrele politico-socilae sunt de sine-stãtãtoare, fie cã este vorba despre cetãţile palaţiale cretane, fortãreţele miceniene sau polisurile greceşti. Nu poate fi vorba despre o formulã unitarã de stat teritorial, în ciuda alianţelor aspectul individual primeazã. Termenul de ”greci” are conotaţii lingvistice, nu politice. Importantã pentru grecitate este şi definirea cetãţeanului, ca parte dintr-un tot colectiv, participant la viaţa politicã, militarã şi religioasã. La un moment dat istoria Greciei începea de la H…
Last reply by Claudikes, -
-
- Manager Server
- 0 replies
- 47 views
Septembrie 1998. Federația Rusă, condusă de Boris Elțîn traversează o Criză financiară fără precedent. Inflația a ajuns la 84%, rubla s-a devalorizat. Multe bănci au dat faliment. Cînd am fost la Moscova, cineva mi-a arătat locul din fața gării Kiev unde veneau profesorii universitari și academicienii ca să cerșească o bucată de pîine. La 8 octombrie 1998 Rusia a cerut ajutor umanitar internațional. Comentînd într-un editorial din Cotidianul, 3 septembrie 1998, incredibilul Eveniment, semnalam drept principală cauză a Dezastrului absența unui stat puternic, condiție de esență într-o țară care n-a cunoscut și nici nu cred că va cunoaște democrația de tip occidental. Nu ava…
Last reply by device, -
-
22 mai 1960 O zi obișnuită, care, în doar câteva minute, s-a transformat într-o tragedie. Așa poate fi descrisă momentul în care sudul statului Chile a fost zguduit de un cutremur. Seismul a fost urmat de un tsunami, care a afectat zone precum Japonia, Hawaii, Filipine, Noua Zeelandă și Australia. Seismul din anul 1960 sau Marele cutremur chilian, așa cum mai este denumit, a provocat pagube majore. În ziua de 22 mai 1960, s-a înregistrat un seism care a avut o magnitutidine de 9,5 grade pe scara Richter. Oamenii de știință au fost surprinși de cât de puternic a fost cutremurul, fiind considerat cel mai puternic seism din istorie. Orașul Vald…
Last reply by dRama t i c a, -
-
- Manager Server
- 0 replies
- 60 views
Experții au dezvăluit momentul în care oamenii „aproape au dispărut”, în urmă cu aproape 1 milion de ani. Atunci, populația a scăzut cu aproape 99%. Potrivit experților, oamenii au fost în prag de dispariție în urmă cu aproape 1 milion de ani. Pentru 100.000 de ani, populația stămoșilor noștri ajunsese la doar 1.300 de indivizi, sugerează un nou studiu. Această etapă ar fi avut un rol important în evoluția oamenilor moderni și a rudelor apropiate cunoscute, care ar dispărut. Acestea sunt omul de Neanderthal și specia Denisova, susțin experții, scrie Live Science. Studii precedente au sugerat că oamenii moderni au apărut în urmă cu 300.000 de ani, în …
Last reply by KING | ROBERT, -
-
- 0 replies
- 56 views
Muntii Apuseni datorita asezarii si bogatiilor de la sol si de subsol au reprezentat un punct strategic important in toate timpurile. Aici se afla cea mai veche localitate atestata documentar din Romania, o foarte veche galerie de extractie a aurului inca de pe vremea romanilor, aici s-au nascut personalitati care acum sunt scrise in cartea de istorie si sunt considerati eroi ai neamului, aici se afla Tara Motilor, o zona cunoscuta pentru ospitalitatea si harnicia localnicilor inca din cele mai indepartate vremuri, tot aici si-a gasit inspiratie Ion Agarbiceanu cand a conceput nuvela Fefeleaga una care expune cum nu se poate viata localnicilor din zona chiar si astazi si …
Last reply by dRama t i c a, -
-
- Manager Server
- 0 replies
- 175 views
Județul Neamț, aflat în Moldova, în nord-estul României, găzduiește o mulțime de obiective turistice apreciate de toți cei care doresc să petreacă zile liniștite și să descopere istoria și spiritualitatea zonei. Este locul în care mulți turiști ajung pentru a admira frumusețea Masivului Ceahlău, a lacului Izvorul Muntelui de pe râul Bistrița, dar și pentru multitudinea de mănăstiri și biserici. Pe lângă toate acestea, județul Neamț este popular pentru rezervațiile naturale. Piatra Neamț - obiective turistice Piatra Neamț este unul dintre cele mai frumoase orașe din Moldova. Are o mulțime de atracții turistice, combinate cu peisaje superbe …
Last reply by KING | ROBERT, -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 258 views
Primele lucruri care trebuie făcute în vacanta la Roma Primul lucru de făcut în vacanța ta la Roma este să faci un tur al muzeelor. Există multe muzee în Roma și toate oferă lucruri diferite. De exemplu, Muzeul Vatican oferă un tur cu ghid și puteți vedea Capela Sixtină. Al doilea lucru de făcut în vacanta Roma este să vizitezi unele dintre cele mai bune repere ale orașului, cum ar fi Colosseumul, Panteonul și Forumul Roman. Aceste repere sunt toate foarte aproape unele de altele, așa că este ușor să le vizitați pe parcursul unei zile. Care este cel mai bun moment al anului pentru a vizita Roma? Roma este un oraș uimitor, dar există câteva…
Last reply by KING | ROBERT, -
-
- 0 replies
- 135 views
Sarmizegetusa Regia (reședință regală) a fost capitala și cel mai important centru militar, religios și politic al statului dac înainte de războaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din șase fortărețe dacice din Munții Orăștiei, folosit de Decebal pentru apărare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat în satul Grădiștea de Munte din județul Hunedoara. Toponimul Sarmizegetusa a apărut în inscripțiile antice și la autorii antici (până în sec. al VII-lea) și în alte variante (cu inscripționare în elină și latină): Zarmizeghéthousa, Sarmireg, Sarmizge, (colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica) Zarmitz, Sarm…
Last reply by Tox1cMan>?, -
- 0 replies
- 118 views
Râpa Roșie este o arie protejată (rezervație geologică și floristică) de interes național ce corespunde categoriei a III IUCN (24 ha),[2] cu o suprafață de 10 ha, situată în județul Alba, pe teritoriul administrativ al orașului Sebeș, la cca 4 km nord de acesta. Rezervația complexă Râpa Roșie cuprinde formațiuni specifice de eroziune și șiroire care dau peisajului un aspect impozant, precum și o floră particulară, cu multe elemente rare și endemice. Are o suprafață de circa 10 ha și este situată în extremitatea sud-vestică a Podișului Secașelor, pe malul drept al Secașului Mare, la circa 4 km de orașul Sebeș. Vizibilă de la mare distanță, Râpa Roșie se întinde pe o l…
Last reply by Tox1cMan>?, -
- 0 replies
- 128 views
Castelul Petrela, Tirana Unul dintre cele mai bine conservate castele din Albania, castelul Petrela, este asezat pe un deal deasupra unui rau, la 15 kilometrii sud-est de Tirana, pe drumul catre Elbasan. In zilele senine, de aici se poate vedea chiar si orasul Kruja. Imparatul Iustinian, a construit fortificatii in acest loc pentru a apara asezarea Dyrrachium(numita acum Durrës). Turnul din centru dateaza din anul 500 d.Hr., fiind inconjurat de ziduri din perioada bizantina, dispuse intr-un trinunghi cu turnuri rotunde in colturi. Castelul a fost folosit in timpul razboiului dus de regele Skanderberg impotriva turcilor. Sora acestuia, Mamica a tra…
Last reply by dRama t i c a, -
-
- Manager Server
- 0 replies
- 155 views
Cetatea Alba Carolina reprezintă una dintre cele mai mari cetăți din România și se întinde pe o suprafață imensă. Prin frumusețea și unicitatea ei, cetatea este cel mai important punct turistic al orașului Alba-Iulia. Pe aici trec anual din ce în ce mai mulți turiști, ce rămân impresionați de această minunată locație. A fost construită între anii 1715-1738, după planul arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, cu trei linii de fortificare: 7 bastioane, legate între ele de curtine, 6 raveline și o contragardă, toate separate de șanțul magistralei. În zona actualei cetăți, în perioada romană, se afla castrul Legiunii a XIII-a Gemina (Apulum) ale cărui zidur…
Last reply by adelin-, -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 94 views
Dacia era în antichitate țara locuită de geto-daci, care erau împărțiți într-un număr mai mare de state și ocupau un teritoriu cuprins între: râul Tisa (vest), râul Nistru și Marea Neagră (est), Dunăre (sud) și Carpații Păduroși (nord). În anumite părți chiar depășeau aceste hotare: spre est peste Nistru , "înaintând până spre Bug", iar spre vest, "ajunseră până la Dunărea panonică". [1] Grecii le spuneau dacilor geți, iar romanii daci. Regatul dacic a ajuns la cea mai mare întindere a sa în timpul regelui Burebista, având ca hotare: țărmul Mării Negre și Bugul - spre est, Cadrilaterul boem, Dunărea panonică și Morava - spre vest, Carpații Păduroși - spre nord, iar M…
Last reply by FLG , -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 121 views
Conform spuselor lui Strabon, Burebista a fost un lider politic și militar impresionant, al ținuturilor locuite de geto-daci Ajuns în fruntea neamului său care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălțat atât de mult prin exerciții, abținere de la vin și ascultare față de porunci, încât în câțiva ani a făurit un stat puternic și a supus geților cea mai mare parte din populațiile vecine, ajungând să fie temut chiar și de romani. SURSA
Last reply by adelin-, -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 115 views
Numele Imperiul Bizantin este un termen istoriografic modern, care era necunoscut celor care au trăit în vremurile de glorie ale imperiului (adică Imperiul Roman de Răsărit). Termenul Imperiul Bizantin a fost inventat în 1557, la aproximativ un secol după căderea Constantinopolului, de către istoricul german Hieronymus Wolf (1516 - 1580), care a introdus un sistem de istoriografie bizantină în lucrarea sa Corpus Historiae Byzantinae, cu scopul de a deosebi istoria antică romană de istoria medievală greacă, fără a mai atrage atenția asupra predecesorilor lor antici și continuității imperiale romane (în Est). Standardizarea termenului a apărut în secolul al …
Last reply by adelin-, -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 153 views
Constantin Brâncuși, pionier al sculpturii abstracte moderne ale cărui lucrări în bronz și marmură sunt caracterizate printr-o utilizare elegantă de formă pură și finisare rafinată Pasionat de sculptora în lemn, a produs numeroase lucrări, adesea cu iz popular, experimentînd pentru prototipurile acestora cu diferite materiale. Este cunoscut cel mai bine pentru sculpturile sale abstracte de busturi și păsări ovoidale în zbor. SURSA
Last reply by adelin-, -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 134 views
Anglia este cea mai mare și populată dintre cele patru diviziuni administrative și istorice ale Regatului Unit. Dovezile arheologice indică faptul că partea sudică a Angliei actuale fost colonizată de oameni cu mult timp înainte de restul Insulelor Britanice. Acest fapt se datorează climatului său mai ospitalier în timpul erelor glaciare ale trecutului îndepărtat, precum și a perioadelor dintre acestea. Prima mențiune istorică despre regiune se află în Massaliote Periplus, un manual despre navigație pentru negustori, considerat că ar data din secolul al VI-lea, î.Hr., deși legături culturale și comerciale cu continentul existaseră cu m…
Last reply by adelin-, -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 87 views
Inițial, numele Basarabia a fost dat Țării Românești, datorită dinastiei întemeietoare a acestui voievodat, familia Basarabilor. Aceștia, în luptele lor împotriva Tătarilor între 1328 și 1342, au luat în stăpânire stepa cuprinsă între Carpații Vrancei - Dunăre - Marea Neagră și o linie mergând de la confluența Trotușului cu Siretul la capul Codăești (la sud de Cetatea Albă, nu departe de gura Nistrului). Ulterior, acest teritoriu a fost cedat în secolul al XIV-lea de Alexandru Basarab voievodatului Moldova, în cadrul căruia i-a rămas numele de Basarabia[2]. În 1484, Turcii cuceresc malurile Dunării și Mării Negre cu cetățile-porturi Chilia și Cetatea Albă, iar în 1538 cuc…
Last reply by FLG , -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 134 views
Din preistorie până în perioada contemporană istoria Franței poate fi divizată în numeroase perioade, cele mai multe în funcție de schimbările ce au avut loc, fie de regim politic, fie de dinastie. Prezența umană pe actualul teritoriu al Franței datează de încă acum 1.800.000 de ani. De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de culturi, printre cele mai cunoscute fiind cea de la Lascaux, fiind datată la 15.000 ani î. Hr. Neoliticul apare cu 7000 ani î.Hr. iar la începutul Secolului al IX-lea î.Hr. în regiune apar galii, un trib de origine celtică. Sursa
Last reply by adelin-, -
-
- 0 replies
- 678 views
Muntele de Sare de la Praid este una dintre cele mai spectaculoase zone din Transilvania. Suprafața de 66 hectare a rezervației naturale se află la sud-vest de stațiunea turistică Praid și se suprapune peste domul de sare Muntele de Sare (576 m). Muntele de Sare a ajuns să fie un dom separat datorită pârâului Corund și a activității umane. Aici puteți găsi doline în sare, chei în sare, spălări de versant în sare, izvoare de apă sărată, etc. Defileul de sare se află în partea de sud-vest a rezervației, format de pârâul Corund, care a retezat muntele de sare, treptat adâncindu-se, lăsând în urmă pereți abrupți de sare, stânci de sare albe, spectaculoase. De demult, în…
Last reply by dRama t i c a, -
-
- Manager Server
- 0 replies
- 141 views
Văzuți și admirați în filme și benzi desenate, samuraii au devenit simbol al demnițații și onoarei fără compromise. Samuraii, membri ai unei puternice caste militare din Japonia feudală, au început ca războinici provinciali înainte de a se ridica la putere în secolul al XII-lea odată cu începutul primei dictaturi militare a țării, cunoscută sub numele de shogunate. Samuraii vor domina societatea japoneză până la restaurarea Meiji din 1868 care a dus la abolirea sistemului feudal. În ciuda faptului că erau lipsiți de privilegiile lor tradiționale, mulți dintre samurai aveau să intre în rândurile de elită ale politicii și industriei din Japonia modernă. …
Last reply by adelin-, -
-
-
- Manager Server
- 0 replies
- 193 views
Orfeu. Personaj din mitologia greacă, considerat cel mai celebru dintre poeţii care au trăit înaintea lui Homer. Potrivit tradiţiei celei mai răspândite, era fiul lui Eagru (sau al lui Apollo) şi al muzei Caliope şi a trăit în Tracia în epoca argonauţilor, pe care i-a însoţit în expediţia întreprinsă în căutarea lânii de aur. Apollo însuşi i-a dăruit lira, iar muzele l-au învăţat să cânte la ea; cu acest instrument el fermeca, răspândind armonii divine, nu numai animalele sălbatice, ci până şi pietrele, arborii şi obiectele neînsufleţite de pe povârnişurile Olimpului se mişcau din loc şi îl urmau ca să asculte minunatele sunete ale lirei sale de aur. După în…
Last reply by FLG , -